Nagyvilág

2012.03.21. 10:48

Toulouse-i lövöldözés - Rendőrök vették körbe a feltételezett merénylő házát

Párizs, 2012. március 21., szerda (MTI) - Mohammed Merahnak hívják a hét emberéletet követelő Toulouse-i merényletsorozat feltételezett elkövetőjét. A 24 éves férfi algériai származású francia állampolgár - közölték szerdán rendőrségi források.

Párizs, 2012. március 21., szerda (MTI) - Mohammed Merahnak hívják a hét emberéletet követelő Toulouse-i merényletsorozat feltételezett elkövetőjét. A 24 éves férfi algériai származású francia állampolgár - közölték szerdán rendőrségi források. 

A nyomozók szerint a gyanúsítottat 2010 végén köztörvényes bűncselekmények gyanújával az afganisztáni Kandahárban egyszer már letartoztatták. Claude Guéant francia belügyminiszter elmondta: a feltételezett tettes leginkább az al-Kaida terrorszervezethez fűződő kapcsolatáról beszél, a szalafizmus mozgalmához (radikális iszlám) és a dzsihádizmushoz kapcsolható, s többször járt Afganisztán és Pakisztán határvidékén.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint a rendőrség "legfőbb gondja" jelenleg, hogy élve fogja el a feltételezett tettest, aki elbarikádozta magát egy lakóházban Toulouse keleti részén, amelyet a rendőrség elitalakulata hajnalban körülzárt.

Guéant elmondta: "A legfőbb gondunk azt, hogy élve fogjuk el ... hogy olyan körülmények között állítsuk elő, hogy az igazságszolgáltatás elé tudjon állni". Hozzátette: "Jelenleg egy rendőrrel folytat tárgyalást (a feltételezett tettes), és azt mondta, hogy délután megadja magát". A belügyminiszter szerint a férfi "már nem lő", és már "ártalmatlan helyzetbe" került.

"A kockázat, amit eddig jelentett, már nem létezik. De azért továbbra is óvatosnak kell lennünk" - fogalmazott Toulouse-ban a belügyminiszter. Kitért, arra is hogy a férfi maga kért lehetőséget arra, hogy tárgyalhasson a rendőrséggel, cserébe kidobta a fegyverét az ablakon.

"Tény, hogy kihajított egy fegyvert az ablakon, de lehet nála még több is. Reggel azt állította hogy egy kalasnyikov, egy Uzi típusú izraeli géppisztoly és több revolver is van nála".

Március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte le ismeretlen tettes Toulouse-ban és a közeli Montaubanban. Négy nappal később két óvodás és egy kisiskolás gyereket és egy fiatal rabbit lőttek le egy toulouse-i zsidó iskolánál. Mindhárom esetben ugyanazt a fegyvert használták, és a gyilkos közvetlen közelről, fejlövéssel végzett áldozataival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!