Nagyvilág

2012.03.21. 19:42

Toulouse-i lövöldözés - a merénylő estére ígéri, hogy megadja magát

Toulouse, 2012. március 21., szerda (MTI) - Az elmúlt napok toulouse-i és montaubani merényleteiért felelős, a rendőrség által körbezárt férfi azt ígéri, hogy késő este megadja magát a hatóságoknak - közölte Francois Molins francia államügyész egy sajtóértekezleten.

Toulouse, 2012. március 21., szerda (MTI) - Az elmúlt napok toulouse-i és montaubani merényleteiért felelős, a rendőrség által körbezárt férfi azt ígéri, hogy késő este megadja magát a hatóságoknak - közölte Francois Molins francia államügyész egy sajtóértekezleten.

Az eddig folytatott tárgyalásokról elmondta: az illető mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett.

"Nem mutat semmilyen megbánást, s legfeljebb azt sajnálja, hogy nem tudott még több embert megölni" - közölte az államügyész. S hozzátette: a merénylő elégedetten szólt arról, hogy "sikerült Franciaországot térdre kényszerítenie".

A francia rendőrség kommandósai szerda hajnalban Toulouse-ban körülzárták a 24 éves Mohammed Merahot, aki többek között egy zsidó iskola elleni hétfői, négy ember, köztük három kisgyerek halálát követelő merényletért felelős.

A férfi egy első emeleti lakásban van, elbarikádozta magát, s korábban még azt mondta, hogy délután megadja magát.

A kommandósok többször is megpróbáltak behatolni a lakásba, de Merah mindannyiszor fegyverrel válaszolt. Az első esetben, amikor a rendőrök kinyitották az ajtót, a merénylő rájuk lőtt, s két rendőrt megsebesített a térdén, az egyik pedig csodával határos módon élte túl az esetet, miután a lövedékeket felfogta a golyóálló mellénye.

Ezt követően döntött az elit alakulat a hagyományos tárgyalásos megoldás mellett. Egy, a kommunikációra szakosodott rendőrtiszt folyamatosan szóval tartja Merahot, aki a főügyész tájékoztatása szerint spontán módon sok mindenről beszél, amelynek tartalmát ellenőrizni kell.

Elmondta például, hogy szerdán egy előre kiválasztott katona megölésére készült, valamint két rendőrt is meg akart gyilkolni Toulouse-ban, akiket már szintén kinézett magának előre. Azt is állította, hogy a merényletek során a kamerájával rögzített felvételeket már feltette az internetre, de ennek egyelőre nem találta semmilyen nyomát az ügyészség.

A francia tömegtájékoztatási eszközökben megszólaló szakértők úgy vélik, hogy a rendőrség valószínűleg álmában akart Merahra lecsapni, de miután a hajnali 3-kor megindított támadásra azonnal válaszolt, a kommandósok nem tudtak bejutni a lakásba, ahol tartózkodott.

Laurent Borredon, a Le Monde biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó újságírója arra hívta fel a figyelmet, hogy egy lakásba való éjszakai kommandós behatolás "politikai döntést" igényel. Véleménye szerint egyértelmű, hogy a párizsi vezetés élve akarja letartóztatni a merénylőt, az elfogása ezért tart ilyen sokáig. "Mostantól minden a tárgyalók meggyőző erején múlik" - hangsúlyozta az újságíró a Le Monde honlapján.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!