Nagyvilág

2012.03.07. 19:08

Szlovák választás - Szakértő: a kettős állampolgárság ügye az MKP-nak kedvezhet

Budapest, 2012. március 7., szerda (MTI) - Túry Gábor akadémiai kutatóintézeti munkatárs szerint a szombati szlovákiai választásokon a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) esélyeit növelhetik a kettős állampolgársággal kapcsolatos szlovák törvény és a kisebbségi nyelvhasználat máig rendezetlen kérdései.

Budapest, 2012. március 7., szerda (MTI) - Túry Gábor akadémiai kutatóintézeti munkatárs szerint a szombati szlovákiai választásokon a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) esélyeit növelhetik a kettős állampolgársággal kapcsolatos szlovák törvény és a kisebbségi nyelvhasználat máig rendezetlen kérdései.

A Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja Világgazdasági Intézetének tudományos munkatársa szerdán az MTI-nek azt mondta: a magyar-szlovák Híd-Most bejutása a parlamentbe az összes előrejelzés szerint biztosra vehető, azonban az MKP-nak - amely az előző választásokon "részben a konfrontatív hang miatt" vesztett szavazatokat - a parlamenti küszöb eléréséhez saját szavazói jelentős aktivitására lesz szüksége.

Hozzátette: az MKP bejutásához az összes választásra jogosult jóval több mint a felének el kell mennie szavazni.

A gazdasági visszaesés az elmúlt időszakban Szlovákia déli részét erőteljesen érintette - mutatott rá Túry Gábor.

Kifejtette: a magyar kisebbség nagy része ott él, így ők "semmiképpen sem lehetnek elégedettek a kormányzat és a koalíciós partner Híd-Most párt válságkezelési lépéseivel". Véleménye szerint ugyanakkor "a magyar-szlovák viszonyban is jelentős konfliktusnak számító" kettős állampolgársággal kapcsolatos szlovák törvény és a kisebbségi nyelvhasználat máig rendezetlen kérdései is az MKP bejutási esélyeit növelik.

Szlovákia a határon túli magyarok könnyített honosításáról tavaly hozott budapesti döntésre válaszul úgy módosította állampolgársági törvényét, hogy elveszíti az eredetit, aki felveszi egy más ország állampolgárságát.

A szakértő úgy vélte, az elmúlt években a magyar-szlovák kapcsolatokban "néhány kérdés túldimenzionálttá vált". Fel kell ismerni, hogy egyes vitás kérdéseket csak kétoldalú egyeztető fórumokon lehet megoldani, és az eredmények még akkor sem garantáltak - mondta. Mint emlékeztetett, a viták rendezése mindkét országban gyakran az aktuális belpolitikai helyzettől, a parlamenti erőviszonyoktól függ. A szlovák fél mozgásterét "nemcsak a saját hajlandósága, de a parlamenti többsége és koalíciós partnerei is befolyásolják".

Túry Gábor szerint Robert Fico pártjának, az Irány-Szociáldemokráciának (Smer) választási győzelme "borítékolható", a kérdés csak az, milyen arányban sikerül szavazatokat szereznie, és miként alakulnak a többi pártra leadott voksok, azaz a leendő szövetségeseire vagy éppen az ellene koalíciót kötőkre leadott szavazatok. Az előrejelzések meglepetésre azt mutatják, hogy magas részvételi arány esetén több kis pártnak van esélye arra, hogy bejusson a parlamentbe, és ezzel a Smer parlamenti helyeinek száma is csökkenhet - hangsúlyozta.

Kiemelte: Fico mellett "biztos befutó" a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Most-Híd párt, valamint az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLNO) pártja. A közvélemény-kutatók közül egyedül a Focus tartja elképzelhetőnek a legújabb alakulat, a civil szerveződésből a múlt év végén párttá alakult 99 százalék - Polgári Hang parlamentbe jutását - fűzte hozzá.

Túry Gábor szerint az előző kormány bukását alapvetően koalíciós partnerének, a SaS pártlistáján bejutott Egyszerű Emberek "különutas viselkedése" okozta. A SaS párton belüli Egyszerű Emberek frakciója már a koalíció megalakuláskor, majd sok esetben nehezítette a kormányfő egyeztetési próbálkozásait a kormányon belül és a parlamentben.

Az emberek általában elégedetlenek, részben a válság, részben az euró bevezetésének következtében megemelkedett fogyasztói árak miatt - mutatott rá. Megjegyezte: ugyan a legfrissebb statisztikák alapján némileg csökkent a munkanélküliek száma, az állástalanok aránya még így is nagyon magas, egyenlőtlen területi eloszlásuk pedig további társadalmi problémát jelent. 2011 negyedik negyedévében, az előző év ugyanazon időszakának 14,4 százalékos értékéhez képest 13,5 százalékra csökkent az állástalanok aránya.

Mint hangsúlyozta, recesszió idején a kormányzó pártoknak általában kicsi az esélyük a választások megnyerésére.

Az úgynevezett Gorilla-dosszié ügyére kitérve felidézte: eddig nem voltak jelentős személyi következményei, csak Anna Bubeníkovát, a szlovák vagyonalap vezetőjét váltották le, illetve három érintett mondott le a tisztségéről. Azt mondta: "a politika felső köreiben" nem voltak konkrét következményei az ügynek, a személy szerint is érintettek, illetve az iratokban említettek egyike sem jelezte, hogy visszalépne a választási listáról.

Ugyanakkor egyes pártok jelentősen meggyengültek, így a Mikulás Dzurinda vezette SDKÚ, amely egyes közvélemény-kutatók szerint "a parlamenti bejutás küszöbén táncol" - közölte. Hozzátette: a választók egy része kiábrándult a politikából, és ezt a távolmaradásával jelzi majd, míg mások sokkal aktívabban és tudatosabban reagálnak az ügyre, amit jól mutatnak "a régóta nem látott tüntetések" és az új politikai alakulatok parlamentbe jutásának esélye is.

A Gorilla-dosszié azt tartalmazza, miként befolyásolta a politikát Szlovákia egyik legerősebb pénzügyi csoportja, a Penta. A Szlovák Információs Szolgálat (SIS) lehallgatási anyagairól van szó, amelyek 2005-ben és 2006-ban készültek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!