Nagyvilág

2012.03.06. 08:19

Orosz elnökválasztás - Washington a szabálytalanságok hiteles kivizsgálását sürgeti

Washington, 2012. március 5., hétfő (MTI) - Az Egyesült Államok az orosz elnökválasztás szabálytalanságainak "független és hiteles" kivizsgálását kérte Oroszországtól, miután számos jelentés szerint ilyenek is hozzájárulhattak Vlagyimir Putyin győzelméhez.

Washington, 2012. március 5., hétfő (MTI) - Az Egyesült Államok az orosz elnökválasztás szabálytalanságainak "független és hiteles" kivizsgálását kérte Oroszországtól, miután számos jelentés szerint ilyenek is hozzájárulhattak Vlagyimir Putyin győzelméhez.

Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő - Putyin nevének említése nélkül - hétfőn kijelentette: az Egyesült Államok "várakozással tekint az elé, hogy együttműködjön a megválasztott elnökkel az eredmények hitelesítése és az eskütétel után".

Nuland elmondta, hogy Washington egyformán egyetért az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése és az EBESZ megfigyelő csoportja előzetes jelentésével; az első szerint "a választásoknak abszolút többséggel, egyértelmű győztese volt", a másodikban pedig aggodalmak fogalmazódtak meg a kampány lebonyolításával, a kormányzati eszközök pártos felhasználásával és a választás napján elkövetett eljárási szabálytalanságokkal kapcsolatban.

A szóvivő elismerte, hogy az orosz Központi Választási Bizottság a decemberi parlamenti választások óta lépéseket tett "a választási folyamat átláthatósága érdekében". A pozitív változások között említette, hogy sok orosz állampolgár vett rész a választásokban, azok ellenőrzésében, valamint a szabad gyülekezéshez való jog gyakorlásában és "a békés véleménynyilvánításban a politikai és a választási folyamattal kapcsolatban".

Az amerikai diplomáciai tárca szóvivője kijelentette, hogy az Egyesült Államok nyitott a párbeszédre Oroszországgal és más államokkal a Szíria elleni ENSZ BT-határozat tartalmával kapcsolatban, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a dokumentumnak ki kell mondania az Aszad-kormányzatnak az erőszakcselekmények miatti felelősségét.

Nuland üdvözölte az iráni legfelsőbb bíróság megsemmisítette azt a halálbüntetést, amelyet egy iráni származású amerikai állampolgárra szabtak ki, és új eljárást rendelt el az ügyében. A teheráni forradalmi törvényszék januárban kémkedésért ítélte halálra Amir Mirzai Hekmatit. A szóvivő reményét fejezte ki, hogy Hekmati hamarosan csatlakozhat a családjához.

- MTI, Pogár Demeter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!