Nagyvilág

2012.03.06. 08:04

Orosz elnökválasztás - A rendőrség erőt alkalmazott a tüntetőkkel szemben

Moszkva, 2012. március 5., hétfő (MTI) - Legalább 150 embert vett őrizetbe a rendőrség a hétfői moszkvai ellenzéki akciókon, egy nappal az elnökválasztás után.

Moszkva, 2012. március 5., hétfő (MTI) - Legalább 150 embert vett őrizetbe a rendőrség a hétfői moszkvai ellenzéki akciókon, egy nappal az elnökválasztás után.

A rendőrség felszólítása ellenére sem hagyta el az ellenzékiek egy csoportja a moszkvai Puskin teret a hétfői engedélyezett tüntetést követően.

A Dozsgy független televízió tudósítása szerint az OMON karhatalmi egység emberei folyamatosan szorították ki a térről a tüntetőket.

A rendfenntartók keményen léptek föl, Szergej Udalcovot, a Baloldali Front radikális szervezet vezetőjét őrizetbe vették. Ugyanez a sors jutott osztályrészül Alekszej Navalnijnak, a neves ellenzéki ügyvéd-bloggernek.

Az akciót a helyszínen hirdette meg Udalcov azzal a jelszóval hogy addig nem hagyják el a teret, amíg a hatalom nem teljesíti követeléseiket: előre hozott parlamenti és elnökválasztást akarnak. Az ellenzékiek törvénytelennek tartják az elnökválasztást, a tavalyi parlamenti választást szintén.

Egy ellenzéki parlamenti képviselő az Igazságos Oroszország frakciójából a tüntetőkkel maradt, hogy megvédje őket, de erőfeszítése kárba veszett.

Szergej Udalcovékkal együtt körülbelül száz embert vittek el a Puskin térről. Korábban a Lubjanka téren vettek őrizetbe ötven személyt, a betiltott nacionalista-bolsevik párt képviselőit és vezetőjüket, Eduard Limonovot.

Néhány száz tüntető a Tverszkaja utcán indult el a Triumfalnaja tér felé. A hatalom elleni jelszavakat skandálók közül többeket szintén őrizetbe vettek. Ellenzékiek egy csoportja a Puskin térről a központi választási bizottság elé vonult, de akciójukat sem ott, sem a Vörös téren, a Kreml falánál nem tudták megtartani.

A Szolidaritás mozgalom társelnöke, Borisz Nyemcov egykori miniszterelnök-helyettes beszámolója szerint a békés hatalomváltást jelképező fehér szalagok helyett az OMON egysége kerítette körbe a Kremlt.

A parlamenten kívüli ellenzék azt ígéri, hogy nem hagy fel a tisztességes választásokért és a Putyin távozásáért, a békés hatalomváltásért szervezett akciókkal.

A vasárnapi elnökválasztás előzetes eredménye szerint Vlagyimir Putyin kormányfő győzött a szavazatok 63,60 százalékával.

- MTI, Kegyes Csilla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!