Nagyvilág

2012.03.14. 19:34

Krasznahorka - Katonák és őrök is vigyázzák a tűzvész pusztította várat

Pozsony, 2012. március 14., szerda (MTI) - Bár a szombaton kiütött tűzvészben nem sérültek meg a krasznahorkai vár kapui, a biztonság kedvéért külön őrök és a várdombon állomásozó katonák is vigyázzák a krasznahorkai várat - tudta meg az MTI pozsonyi irodája szerdán.

Pozsony, 2012. március 14., szerda (MTI) - Bár a szombaton kiütött tűzvészben nem sérültek meg a krasznahorkai vár kapui, a biztonság kedvéért külön őrök és a várdombon állomásozó katonák is vigyázzák a krasznahorkai várat - tudta meg az MTI pozsonyi irodája szerdán.

"A kapuk szerencsére nem sérültek, ezért be tudjuk zárni a várat, de a biztonság kedvéért az éjszaka folyamán őrök is járnak a tűzvész károsította történelmi nevezetesség belső udvarain, sőt a várdomb alatt katonák is állomásoznak, amíg a gyűjteményt el nem szállítják" - mondta el az MTI-nek a krasznahorkai vár és a betléri kastélymúzeum igazgatónője, Lázár Éva.

A tűzvész pusztította várban egyébként folyamatosan zajlik az épen maradt kiállítási tárgyak becsomagolása és elszállítása. A szerdai nap folyamán a túrócszentmártoni, a vöröskői és a rozsnyói bányászati múzeum közel negyven munkatársa dolgozott a műkincsek és más kiállítási tárgyak menekítésén.

"Jelenleg még az alsóvárban kiállított gyűjteményt csomagoljuk. Eddig már sikerült elszállítani a megmentett kiállítási tárgyak mintegy háromnegyedét" - mondta el Lázár Éva. Hozzátette: a gyűjteménynek csak az a része maradt még a várban, amelyet csak nehezen vagy szétszerelve lehet elszállítani. A még a várban lévő kiállítási tárgyak elszállítása a hét végéig befejeződik.

A megmaradt műkincsek a betléri kastélyba, a kassai Műszaki Múzeumba és a Kelet-Szlovákiai Múzeumba kerülnek.

Daniel Krajcer szlovák kulturális miniszter kedden azt nyilatkozta, hogy a műtárgyak mintegy 90 százaléka átvészelte a tűzvészt.

A krasznahorkai vár és a betléri kastély igazgatónője szerint az, hogy a műkincsek pontosan milyen hányada maradt épségben, csak a hét végére derül ki.

"Mi egyelőre azzal foglalkozunk, hogy azt mentsük, ami épségben maradt, vagyis a felső- és a középső várból, illetve a Franciska múzeumból, a várkápolnából és az Andrássy sírboltból is mentjük a gyűjteményt" - magyarázta Lázár Éva.

A sérült darabok egy részét már elraktározták a vár tűz által nem károsított részében, de várhatóan még újabb, részben megégett darabok kerülnek elő a napokban. Bár a pontos leltározás még hátravan, azt már most tudni lehet, hogy néhány több száz éves, felbecsülhetetlen értékű fegyver és egy sor gyúlékony, egyedi használati tárgy köztük, néhány 18. századi bőr vödör, biztosan a tűz martalékává vált.

Továbbra sem lehet tudni azonban, hogy a tűzkárt szenvedett műkincsek felújítására hol kerül sor. Lázár Éva elmondta: a budapesti történeti múzeum és a miskolci Herman Ottó Múzeum is jelezte, hogy szívesen szerepet vállal a restaurálásban.

A Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) szerdán jótékonysági gyűjtést indított a vár felújítására - közölte az intézmény az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott közleményében. A szlovák kulturális miniszter kedden a felújítással kapcsolatban azt nyilatkozta: a vár akár már szeptemberben részlegesen látogatható lehet, a felújítás pedig "hónapok, nem pedig évek kérdése lesz."

A nemzeti örökség részét képező 13. századi várban a hétvégén két tizenéves dohányzó gyerek okozott tüzet. Ennek következtében leégett a krasznahorkai vár teljes tetőszerkezete. Felbecsülhetetlen eszmei kár keletkezett, számos műkincs is elpusztult.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!