Nagyvilág

2012.03.21. 19:41

Gorbacsov újjáélesztené szociáldemokrata pártját

Moszkva, 2012. március 21., szerda (MTI) - Mihail Gorbacsov bejelentette, hogy szándékában áll újjáéleszteni szociáldemokrata pártját, de nem akar annak élére állni.

Moszkva, 2012. március 21., szerda (MTI) - Mihail Gorbacsov bejelentette, hogy szándékában áll újjáéleszteni szociáldemokrata pártját, de nem akar annak élére állni.

A Szovjetunió első, egyben utolsó elnöke szerdán közölte ezt az Interfax hírügynökséggel.

"Készen állok arra, hogy komolyan hozzáfogjak a szociáldemokrata projekt kidolgozásához. (...) Oroszországban számos zavar van a pártépítésben, a szociáldemokrata párt széles (politikai) köröket képes egyesíteni" - vélekedett Gorbacsov.

Az Oroszországi Szociáldemokrata Pártot (SZDPR) 2001-ben alapították, Mihail Gorbacsov és Konsztantyin Tyitov pártját egyesítve. Három év múlva azonban a két politikus ellentéte miatt Gorbacsov lemondott az elnöki tisztségről, a párt pedig 2007-ben feloszlott. Egy része beolvadt a most parlamenti ellenzékben lévő Igazságos Oroszország pártba.

Az orosz Legfelső Bíróság ugyanabban az évben döntött arról, hogy törlik a pártok nyilvántartásából, mert nem felelt meg a párttörvény feltételeinek.

Az orosz duma (a parlament alsóháza) kedden második olvasatban is elfogadta a párttörvény módosítását, amely a nyilvántartásba vételhez szükséges támogató aláírások számát 40 ezerről 500-ra csökkentené.

Mindezen felbuzdulva az utóbbi hetekben sorra jelentették be különböző politikusok és politikai csoportok pártalapítási, illetve átszervezési szándékukat Oroszországban. Köztük van az elnökválasztáson harmadik legtöbb szavazatot kapott milliárdos üzletember, Mihail Prohorov is, aki jobboldali pártot készül létrehozni. A központi választási bizottság több tucat kérelemre számít a közeljövőben.

Szociáldemokrata típusú egyesülés létrehozását jelezte Gennagyij Gudkov és Ilja Ponomarjov az Igazságos Oroszország két vezető politikusa, valamint Szergej Udalcov, a Baloldali Front nevű radikális párt vezetője is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!