Nagyvilág

2012.03.13. 13:46

Az amerikai kormány "embertelenül bánt" Bradley Manninggel, a WikiLeaksnek kiszivárogtató katonával

New York, 2012. március 13., kedd (MTI) - Az ENSZ különleges jelentéstevője szerint az amerikai kormány "kegyetlenül, embertelenül és megalázóan bánt" Bradley Manninggel, a WikiLeaks-nek feltehetőleg titkos adatokat kiszivárogtató amerikai katonával.

New York, 2012. március 13., kedd (MTI) - Az ENSZ különleges jelentéstevője szerint az amerikai kormány "kegyetlenül, embertelenül és megalázóan bánt" Bradley Manninggel, a WikiLeaks-nek feltehetőleg titkos adatokat kiszivárogtató amerikai katonával. 

Juan Mendez 14 hónapon át vizsgálta, hogyan bántak Manninggel, amíg őrizetben volt.

Annak ellenére, hogy a katonát még nem ítélték el, komoly büntetésben részesítették, megsértve ezzel fizikai és szellemi integritáshoz való jogát, valamint az ártatlanság vélelmének alapelvét - idézte Mendez az emberi jogok védelméről és népszerűsítéséről szóló jelentésének függelékét a Wired című amerikai folyóirat.

A The Guardian című brit napilap szerint Mendez nem beszélt közvetlenül Manninggel, annak ellenére, hogy a védelmi minisztérium engedélyezte a látogatásokat. A Pentagon ugyanakkor figyelmeztette a jelentéstevőt, hogy egy esetleges beszélgetést ők is figyelnének, ami Mendez szerint az emberjogi eljárások megsértése.

A 24 éves katonát 2010 májusában fogták el Bagdadban, ahol hírszerzési elemzőként dolgozott. Manning állítólag bevallotta Adrian Lamo volt hackernek, hogy több ezer kormányzati dokumentumot adott át a WikiLeaksnek.

A katonát majdnem 3 hónapos kuvaiti fogvatartás után júliusban a quanticói haditengerészeti támaszpontra szállították át, ahol nyolc hónapig őrizték. A férfi ügyvédje szerint különféle módszerekkel megpróbáltak döntő bizonyítékot kicsikarni belőle Julian Assange, a WikiLeaks alapítója ellen.

Manning fogva tartási körülményei szigorúak voltak, napi 23 órát kellett cellájában töltenie, és csak alsónadrágban aludhatott, mivel attól féltek, hogy kárt tesz magában. A katona hiába kérte a hatóságokat az intézkedések enyhítésére, azok hajthatatlanok maradtak. Manning erre megemlítette az őröknek, hogy ha akarná, alsónadrágja gumijával ugyanúgy kárt tehetne magában, mire éjszakára meztelenre vetkőztették - számolt be az esetről blogjában David Coombs, a katona polgári ügyvédje.

A Pentagon 2011 májusában Mendeznek küldött levelében mindezek ellenére elégedettségének adott hangot Manning quanticói fogva tartásának körülményeivel kapcsolatban.

Az ENSZ-jelentéstevő ugyanakkor kitart amellett, hogy a magánzárka túl szigorú intézkedés volt, és fizikailag, illetve szellemileg károsan hathat az egyénre.

"A 11 hónap magánzárka minimum kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódként értékelhető, és mint ilyen megszegi a kínzás tilalmára vonatkozó egyezmény 16. cikkét. Ha a fájdalom és a szenvedés, amit Manningnek okoztak, súlyosabb lett volna, akkor már kínzásról beszélhetnénk" - mondta Mendez a The Guardiannek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!