Nagyvilág

2012.03.14. 17:54

A közelmúltbeli incidensek ellenére nem változtat afganisztáni tervein a NATO

Brüsszel, 2012. március 14., szerda (MTI) - Az elmúlt hetek incidensei ellenére sem változtat afganisztáni tervein a NATO, beleértve kivonulási forgatókönyvét is - erősítették meg a szövetség illetékesei szerdán.

Brüsszel, 2012. március 14., szerda (MTI) - Az elmúlt hetek incidensei ellenére sem változtat afganisztáni tervein a NATO, beleértve kivonulási forgatókönyvét is - erősítették meg a szövetség illetékesei szerdán. 

Simon Gass, az észak-atlanti szövetség afganisztáni polgári képviselője a brüsszeli sajtó képviselőinek - műholdas összeköttetésen át - nyilatkozva elismerte, hogy a NATO vezette nemzetközi erők számára nehezek voltak a legutóbbi hetek, és az incidensek nem segítették a szövetség munkáját.

Februárban a bagrami amerikai támaszponton iszlám szent könyvet, Koránt égettek el, ami éles tiltakozást és erőszakos akciókat váltott ki Afganisztánban. Múlt vasárnap egy Kandahár tartománybeli faluban pedig egy amerikai katona lemészárolt 16 civilt, szintén tiltakozási hullámot indítva el.

Gass szerencsétlennek nevezte a történteket, és elismerte, hogy azok az afgán lakosság körében dühöt és tiltakozást váltottak ki. Jelezte ugyanakkor, hogy a NATO nem akar elsietett döntéseket hozni ezek következtében, mert ezek veszélybe sodorhatnák az eddig elért eredményeket.

Megerősítette: továbbra is az a terv, hogy az erők nagy részét 2014 végéig vonják ki az országból. Mint mondta, nincs tudomása arról, hogy meggyorsítanák a küldetés befejezését, vagy a már bejelentetteken túl jelentős létszámcsökkentésre kerülne sor.

Oana Lungescu szóvivő a sajtótájékoztatón elmondta: a szövetség akciótervet fogadott el annak segítésére, hogy a lázadó tálibok ne szivároghassanak be az afgán hadsereg soraiba. A tervben olyan elemek kaptak helyet, mint a sorozás jobb ellenőrzése, a gyanús viselkedésű vagy pszichológiai problémákat mutató, illetve a szomszédos országokból érkező katonák figyelése, kémelhárításban jártas személyek beépítése az afgán hadseregbe, a képzés és oktatás ilyen irányú bővítése. Utóbbi keretében arra is figyelmet fordítanak, hogy próbálják jobban megértetni az afgán és a nyugati kultúra közti különbségeket.

Az akcióterv elkészítésére - francia kezdeményezésére - a tagországok védelmi miniszterei kérték a szövetség illetékes szerveit.

Az afganisztáni rendezés fontos eleme a helyi hadsereg és rendőrség létszámának növelése és megfelelő kiképzése ahhoz, hogy ezek két éven belül a teljes ellenőrzést át tudják venni az országban.

Kiszivárgott adatok szerint a nemzetközi koalíció veszteségeinek 6 százalékát okozzák az afgán hadsereg soraiból induló támadások, bár ennek csak egyötödéért a beépült tálibok a felelősök.

A szövetség illetékese üdvözölte azt is, hogy a NATO és Oroszország között sikerült előrelépni az Afganisztánba tartó tranzitközlekedés terén. Orosz illetékesek is megerősítették szerdán, hogy az Uljanovszkba tervezett átrakodó állomáson keresztül nemcsak teherforgalmi áru, de külföldi katonai egységek is át fognak haladni Afganisztán felé. A szövetségi szóvivő szerint a NATO-orosz együttműködés javítása mindkét fél számára előnyökkel jár, hiszen mindketten érdekeltek egy stabil és biztonságos Afganisztán megteremtésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!