Nagyvilág

2012.02.28. 13:06

Újabb thai aktivistát börtönöztek be felségsértés miatt

Bangkok/Budapest, 2012. február 28., kedd (MTI) - Hét és fél év szabadságvesztésre ítélt egy thaiföldi bíróság kedden egy 71 éves aktivistát, akit három rendbeli felségsértés vádjában találtak bűnösnek - adta hírül a The Guardian című brit napilap kedden honlapján.

Bangkok/Budapest, 2012. február 28., kedd (MTI) - Hét és fél év szabadságvesztésre ítélt egy thaiföldi bíróság kedden egy 71 éves aktivistát, akit három rendbeli felségsértés vádjában találtak bűnösnek - adta hírül a The Guardian című brit napilap kedden honlapján.  

Suracsai Danvattananuszorn beismerte bűnösségét, ezért a bíróság által kezdetben indítványozott büntetés felét szabták csak ki rá.

"Azt akarta elhitetni az emberekkel, hogy a monarchia a thaiföldi politikai konfliktus oka" - hangsúlyozta a bíró az ítélet kihirdetésekor. "Ez súlyos, gyűlöletkeltő bűncselekménynek számít" - tette hozzá.

Az utóbbi időben, Thakszin Sinavatra korábbi miniszterelnök 2006-os elűzése - és az ennek nyomán támadt politikai feszültség - óta Thaiföldön megszaporodtak a mostanihoz hasonló, felségsértés címén indított büntetőperek.

Danvattananuszorn a vörösinges mozgalom Red Sziam nevű szakadár csoportjának a vezetője. A száműzetésben élő korábbi miniszterelnököt, Thakszint és húgát, Jinglak Sinavatra jelenlegi kormányfőt támogató szerveződés szerint a király van a 2006-os vértelen puccs mögött, és aláássa a demokráciát azzal, hogy a színfalak mögött igyekszik befolyásolni a politikát. Thaiföldön a királynak hivatalosan semmilyen politikai szerepe nincs, a hatalom ugyanakkor rendkívül érzékeny arra, hogy a nyilvánosság előtt hogyan beszélnek az uralkodóról és családjáról.

A szókimondó aktivista, egykori kommunista gerilla korábban is ült már rács mögött, de 1988-ban királyi kegyelemben részesült. Bírálói szerint a Red Sziam napirendjén a köztársaság megteremtése szerepel, ezt azonban cáfolja a csoport.

A 84 éves Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) 1946 óta ül a királyi trónon, s személyét rendkívüli tisztelet és csodálat övezi. A nemzetközi közösség már többször felszólította Bangkokot a világ legszigorúbb felségsértési törvényének az enyhítésére, a délkelet-ázsiai ország azonban nem enged a nyomásnak. Tavaly októberben az ENSZ szólásszabadság-ügyi jelentéstevője bírálta a jogszabályt, mondván, hogy az "öncenzúrára késztet, és fontos, közérdeklődésre számot tartó kérdésekről szóló vitákat fojt el". Jinglak Sinavatra kormányfő júliusi megválasztása után arra tett ígéretet, hogy nem fogják a törvényt "helytelenül" alkalmazni, de hozzátette, nem akarja annak módosítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!