Nagyvilág

2012.02.22. 13:20

"Stratégiai partnerségről" tárgyal a Peugeot és a General Motors

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Párizs, 2012. február 22., szerda (MTI) - Stratégiai partnerségről kezdett tárgyalásokat a francia PSA Peugeot Citroen a világ elsőszámú autógyártójával, az amerikai General Motors-szal - erősítette meg szerdán a lapértesülést a francia munkaügyi miniszter.

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Párizs, 2012. február 22., szerda (MTI) - Stratégiai partnerségről kezdett tárgyalásokat a francia PSA Peugeot Citroen a világ elsőszámú autógyártójával, az amerikai General Motors-szal - erősítette meg szerdán a lapértesülést a francia munkaügyi miniszter. 

"A cégcsoport elnöke tegnap este tájékoztatott a stratégiai partnerséget illetően megkezdődött tárgyalásokról és azt mondta, hogy ez jó hír a csoport számára" - fogalmazott Xavier Bertrand az Europe 1 kereskedelmi rádióban.

A miniszter szerint Philippe Varin, a PSA elnöke azért tartja jó megoldásnak a két cég közötti közeledést, mert azzal csökkenthető lesz a járművek gyártási költsége. Azt viszont a tárcavezető nem kívánta elárulni, hogy esetleges együttműködésről vagy pedig egyesülésről lehet szó a két vállalat között. Elmondása szerint a megállapodás "méretet jelent majd a világpiacon", s ő személy szerint elsősorban a franciaországi munkahelyeket illetően nevezte magát "igényesnek" a megállapodással kapcsolatban. A francia állam nem részvényese a PSA-nak.

A PSA közleményben erősítette meg szerdára virradóra, hogy tárgyalásokat folytat együttműködési és egyesülési tervekről, de nem nevezte meg a partnerét. "A tárgyalások folyamatban vannak, de még egyáltalán nem biztos, hogy sikerrel is végződnek" - olvasható a kommünikében.

A La Tribune című pénzügyi napilap internetes oldalán azt jelent meg, hogy a több hónapja megkezdett tárgyalások az utolsó szakaszba értek, s a két cég várhatóan a március eleji genfi autószalonon pecsételi meg a szövetségét.

A Financial Times viszont azt írta, hogy a tárgyalások a PSA és a GM európai cége, az Opel/Vauxhall között folynak közös motorok és gépkocsik fejlesztéséről, amelyeket egymás piacain forgalmaznának, de a megállapodás nem vonatkozna részesedések cseréjére.

A General Motors egyelőre nem kívánt megerősíteni semmilyen francia partnerrel folytatott tárgyalást. "A GM rendszeresen tárgyal másokkal a szektorban, de nem kívánja a konkrét információt kommentálni" - közölte a GM szóvivője. Az amerikai autógyártó köztudottan megoldást keres deficites európai működésére, s ebbe az irányvonalba jól illeszkedne a kis autók gyártásában elöljáró PSA.

A francia autógyártó jelenleg a világ nyolcadik legjelentősebb autógyára, de eladásai tavaly csökkentek, s jelenleg keresi az Európán kívüli piacokon a terjeszkedést. Három évvel ezelőtt már tárgyalásokba kezdett az egyesülésről a japán Mitsubishivel, de a tervet végül a Peugeot-család megakadályozta, amely egyharmados tulajdonosa az autógyárnak,

s ragaszkodik annak függetlenségéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!