Nagyvilág

2012.02.27. 13:03

Putyin - Ellenzékiek: politikai manőver a merényletkísérlet bejelentésének időzítése

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. február 27., hétfő (MTI) - Ellenzéki politikusok szerint politikai manőver a Vlagyimir Putyin elleni merényletkísérlet, terv bejelentésének időzítése az elnökválasztás előtt.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. február 27., hétfő (MTI) - Ellenzéki politikusok szerint politikai manőver a Vlagyimir Putyin elleni merényletkísérlet, terv bejelentésének időzítése az elnökválasztás előtt. 

Gennagyij Gudkov, az Igazságos Oroszország párt parlamenti képviselője és a parlamenten kívüli Parnasz ellenzéki párt társelnöke, Alekszandr Rizskov egyértelműen politikai szándékot lát a merényletkísérlet bejelentésében.

Az ellenzéki politikusok a Moszkovszkij Komszomolec című lap által szervezett hétfői kerekasztal-beszélgetésén fejtették ki véleményüket.

Alekszandr Rizskov szerint a vasárnapi elnökválasztás előtti, negatív szenzációnak szánt bejelentéssel Vlagyimir Putyin elnökválasztási stábjának az a célja, hogy bizonyítsa: nem csak a belső, de a külső ellenséggel is fel kell venni a harcot. "A történelemben nem az első eset, hogy diktátorok így szereztek maguknak felhatalmazást az ellenféllel való leszámolásra" - tette hozzá Rizskov.

Gennagyij Gudkov azt mondta: "mindennaposak a hírek a terrorcselekményekről, merényletekről és azok leleplezéséről, de hogy egy januárban felderített merényletkísérletről épp az elnökválasztás előtt hat nappal történt a bejelentés, annak nem lehet más célja, mint a választók befolyásolása".

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői nem gondolják, hogy a bejelentés döntően befolyásolná az elnökválasztás végeredményét.

Az MTI-nek nyilatkozva mind Andrej Bogdanov, mind Igor Mintuszov politikai szakértők Vlagyimir Putyin győzelmét jósolják, hozzátéve: a kormányfő-államfőjelölt érdekében áll, hogy vasárnap átlátható és tisztességes legyen a választás Oroszországban.

Az Interfax hírügynökség emlékeztet rá, hogy a négy évvel ezelőtti elnökválasztás előtt is hasonló merénylet meghiúsításáról röppentek fel hírek, de azok valódiságát akkor hivatalosan nem erősítették meg.

Az orosz 1-es televíziós csatorna hétfőn jelentette, hogy Doku Umarov csecsen lázadóvezér akarta megöletni Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt. A merényletkísérletet az ukrajnai Odesszában készítették elő.

A politikus elleni merénylet tervéről, valamint az ukrán és az orosz titkosszolgálatok közös felderítő munkájáról szóló tájékoztatás szerint Putyint katonai célokra gyártott aknával a március 4-i elnökválasztás után akarták felrobbantani Moszkvában, a Kutuzov sugárúton, amelyen csúcsvezetők is közlekednek konvojban. Az információt Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára is megerősítette, de kommentálni nem volt hajlandó. Az orosz televízió estére további részleteket ígért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!