Nagyvilág

2012.02.02. 16:07

Osztrák lap: osztrák cégek is magyarázatra kényszerülnek a Gorilla-ügyben

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. február 2., csütörtök (MTI) - Osztrák cégek is magyarázatra kényszerülnek a szlovákiai Gorilla-ügyben - írta csütörtökön egy osztrák napilap. A megnevezett cégek a lapnak nyilatkozva cáfolták, hogy korrupcióban vettek volna részt, vagy hogy tudtak ilyenről.

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. február 2., csütörtök (MTI) - Osztrák cégek is magyarázatra kényszerülnek a szlovákiai Gorilla-ügyben - írta csütörtökön egy osztrák napilap. A megnevezett cégek a lapnak nyilatkozva cáfolták, hogy korrupcióban vettek volna részt, vagy hogy tudtak ilyenről.

 

A Gorilla-dosszié néven ismertté vált iratban szerepel a pozsonyi reptér privatizációs pályázata is a Die Presse cikke szerint. A pályázaton a botrányok egyik központi szereplője, a Penta szlovák pénzügyi csoport a Bécsi Repülőtérrel és a Raiffeisen Bankkal közös konzorciumban indult 2006-ban. Az osztrák Meinl Bank a szlovák kormány tanácsadójaként vett részt az - utóbb leállított - eljárásban.

A Szlovák Információs Szolgálat (SIS) 2005-2006-ban lehallgatta Jaroslav Hascákot, a Penta egyik tulajdonosát. A lehallgatásra az adott okot, hogy a pénzügyi csoportra a korrupció gyanúja vetült. Az interneten megjelent és a feltételezések szerint a lehallgatásokon alapuló dosszié arra utaló információkat tartalmaz, hogy a szlovákiai politikai pártokat a háttérből a gazdasági élet különféle szereplői pénzelik, akik ezért a politikától ellenszolgáltatásokat várnak el.

A Die Presse cikke szerint a lehallgatási jegyzőkönyvek arra engednek következtetni, hogy a Penta megvesztegetéssel érhette el azt, hogy a szlovák kormány a Meinl Bankot válassza ki privatizációs tanácsadóként. A lapban idézett szövegrészletek szerint "Hascák évek óta kapcsolatban állt a Meinl Bank képviselőivel. A Banka Slovakia privatizációja során is együttműködtek. Akkor a Meinl a Penta érdekeit képviselte, ha ez kiderült volna, a Meinl nehézségeket kockáztatott volna". Egy másik idézett részletben állt, hogy "Hascák a Meinl Bankon keresztül mossa offshore-pénzeit".

A Meinl Bank szóvivője, Thomas Huemer minden vádat visszautasított a cég nevében és "minden alapot nélkülöző pletykáknak" nevezte azokat. A Reiffeisen Banknál Martin Schreiber a lap érdelődésére azt közölte, hogy nem ők, hanem a Bécsi Repülőtér javasolta a Pentával való partnerséget. A repülőtér a lapnak azzal indokolta a Penta bevonását a TwoOne nevű konzorciumba, hogy a cég velük ellentétben már rendelkezett szlovákiai privatizációs tapasztalatokkal. Peter Kleemann szóvivő kijelentette, hogy nem fizettek a Pentának a pályázattal összefüggésben. "Hogy tettek-e és hogy milyen lépéseket tettek partnereink, az hatáskörünkön kívül áll"- fűzte hozzá.

Az önálló Szlovákia történetének legnagyobb közéleti botrányává dagadt ügy a múlt év végén robbant ki. A Penta, amely Szlovákia egyik legerősebb pénzügyi csoportja, ismételten tagadta a nyilvánosságra került információkat, s azt állítja, manipulált anyagról van szó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!