Nagyvilág

2012.01.30. 16:09

Putyin elismeri, hogy a 90-es évek privatizációja nem volt tisztességes

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. január 30., hétfő (MTI) - A kilencvenes évek oroszországi privatizációja nem volt tisztességes, de ha azt felülvizsgálnák, lefékezné a gazdaságot - írja elnökválasztási programjának hétfőn megjelent újabb fejezetében Vlagyimir Putyin.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. január 30., hétfő (MTI) - A kilencvenes évek oroszországi privatizációja nem volt tisztességes, de ha azt felülvizsgálnák, lefékezné a gazdaságot - írja elnökválasztási programjának hétfőn megjelent újabb fejezetében Vlagyimir Putyin.

 

A kormányfő a Vedomosztyi című gazdasági-politikai napilapban közölt cikkben azt is elismeri, hogy nem történt jelentős előremozdulás a befektetői klíma javulásában, holott a Medvegyev államfő kezdeményezte modernizációs program keretében számos reformot hajtottak végre. A külföldi cégek inkább külföldön jegyzik be magukat és ügyleteiket, a tőkekiáramlás folytatódik.

Putyin szerint a gazdaság fejlődésének legfőbb gátja a rendszerszerű korrupció, valamint az átláthatóság és elszámoltathatóság hiánya az állami szervek esetében, a vám- és adóhatóságot, az igazságszolgáltatás és a bűnüldözést is beleértve. Azt is megállapítja, hogy 20-30 kilométerre a nagyvárosoktól gyakorlatilag nem létezik megfelelő infrastruktúra az országban.

"Oroszország nem engedhet meg magának olyan gazdaságot, amely nem garantálja sem a stabilitást, sem a szuverenitást, sem a jólétet" - fejti ki Putyin, aki egyszersmind egy új, innovatív gazdasági modellt hirdet meg, amelynek alapját világszínvonalú egyetemek alkotnák. Az elnöki programba foglaltak szerint 2018-ig többszörösére, 25 milliárd rubelre (körülbelül 150 milliárd forintra) kellene növelni a tudományos alapok, a kutatóközpontok támogatását, és a csúcstechnológiai iparágakba - a gyógyszeriparba, vegyiparba, űrkutatásba és kommunikációba - kell befektetni.

A kormányfő azt is sürgeti ugyanakkor: 2016-ig csökkenteni kell az állami részesedést a nyersanyagkitermelő és -feldolgozó óriáscégekben.

Elemzők szerint a március 4-i elnökválasztás legesélyesebb jelöltjének tartott kormányfő belátta, hogy mára nem tartható a nyersanyagexportra berendezkedett gazdasági modell.

Putyin 2000-2008 közötti államfői tisztsége idején a kőolaj magas világpiaci ára alapozta meg az orosz gazdaság rohamos fejlődését és biztosítja ma is Oroszország számára a stabilitást a gazdasági, pénzügyi világválság közepette.

A Vedomosztyi című lap szerkesztőségi cikkben, az elnöki programtéziseket bírálva megállapítja, hogy az orosz gazdaság nem fog politikai reformok nélkül fejlődni.

A kommentátor szerint a gazdasági program olyan, mintha egy jelentést írt volna a főnökének, amelyben a "kell, szükséges, feltétlenül" szavak többször is megjelennek. "Kinek kell ezt elvégeznie és ő mit csinált az utóbbi években?" - teszi fel a kérdést Putyin programját elemezve az újság.

Vlagyimir Putyin az elnökválasztási kampány idejére nem vett ki szabadságot, a televíziós vitákban az őt jelölő párt képviselői védik az ő, illetve az Egységes Oroszország álláspontját, programját pedig a kampány idejére nyitott internetes oldalon és a különböző központi lapokban közli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!