Nagyvilág

2012.01.31. 14:55

Orosz elnökválasztás: Zjuganov szerint elkerülhetetlen a második forduló

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. január 31., kedd (MTI) - Az orosz kommunista párt elnöke és államfő-jelöltje szerint elkerülhetetlen a második forduló az oroszországi elnökválasztáson, egy kedden közölt felmérés azonban Putyin biztos győzelmét jelzi az első fordulóban.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. január 31., kedd (MTI) - Az orosz kommunista párt elnöke és államfő-jelöltje szerint elkerülhetetlen a második forduló az oroszországi elnökválasztáson, egy kedden közölt felmérés azonban Putyin biztos győzelmét jelzi az első fordulóban.

 

Gennagyij Zjuganov kampánytájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy ennek érdekében komoly ellenőrzést kell megszervezni, mivel a Vlagyimir Putyint indító kormánypárt, az Egységes Oroszország stábjában úgy készülnek, hogy egyfordulós legyen a választás.

Az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ (VCIOM)legfrissebb felmérése alapján a megkérdezettek többsége úgy gondolja, hogy Vlagyimir Putyin a választás első fordulójában megszerzi a győzelemhez elegendő szavazatokat.

Nem csak Putyin hívei vélekednek így, hanem azoknak a többsége is, akik más jelöltet támogatnak, vagy akik nem is akarnak részt venni az elnökválasztáson.

Zjuganov elmondta, hogy 300 ezer megfigyelőjük áll készen, de még 200 ezret tudnak mozgósítani a március 4-i elnökválasztásra.

Alekszandr Kinyev, a Golosz független orosz jogvédő szervezet elemzője a kormányfői utasításra szavazóhelyiségekbe szerelt kameráktól nem vár el sokat. Látszatintézkedésnek tartja és attól fél, hogy a felvételeket információgyűjtésre használják és nem arra, hogy megakadályozzák a választási visszaéléseket.

A Kommerszant című lap beszámolója szerint a szervezet munkatársai azt tapasztalják az egész országban, hogy az elnökválasztáshoz közeledve a hatalom egyre nagyobb nyomást gyakorol az ellenzékre, a tüntetések résztvevőire, a független újságírókra. A hatóságok akadályozzák tevékenységüket, kilakoltatják őket az irodájukból, lehallgatják az aktivistákat, feltörik elektronikus levelezésüket a közösségi oldalakon.

A Golosz tájékoztatójáról egyetlen nagyobb orosz hírügynökség és központi televíziós csatorna sem számolt be. Ezek a médiumok Vlagyimir Putyin kormányfői tevékenységéről azonban folyamatosan tudósítanak. Az elnökválasztási kampány eddig lanyhának mutatkozott, mintha a hatalomnak az lenne jó, ha minél kevesebben mennek el szavazni, hiszen támogatóik mindenképpen voksolni fognak.

A háttérben azonban sokkal erőteljesebb a készülődés. A régiókban sorra váltják le azokat a közigazgatási vezetőket, akik nem produkáltak elegendő szavazatot a kormányzó Egységes Oroszországnak a tavaly decemberi parlamenti választáson. A Golosz elemzője szerint ugyanez vár a választási bizottságok vezetőire is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!