Nagyvilág

2012.01.27. 18:04

Holokauszt-emléknap - Hague: nincs helye a társadalomban a gyűlölködésnek és megkülönböztetésnek

London, 2012. január 27., péntek (MTI) - A holokauszt példátlan borzalmai arra intenek, hogy nincs helye a társadalomban a gyűlölködésnek és a megkülönböztetésnek - közölte a holokauszt emléknapja alkalmából kiadott hivatalos nyilatkozatában a brit külügyminiszter.

London, 2012. január 27., péntek (MTI) - A holokauszt példátlan borzalmai arra intenek, hogy nincs helye a társadalomban a gyűlölködésnek és a megkülönböztetésnek - közölte a holokauszt emléknapja alkalmából kiadott hivatalos nyilatkozatában a brit külügyminiszter.

William Hague szerint bárhol tűnjenek is fel e jelenségek, szembe kell velük szállni, és világossá kell tenni, hogy minden esetben elfogadhatatlanok.

A holokauszt óta máig számos kérdés megoldatlan. Alapvető fontosságú ezek kezelése és a tanulságok folyamatos levonása a történelem ezen elborzasztó fejezetéből - áll a brit külügyminiszter pénteki nyilatkozatában.

Hague közölte: Sir Andrew Burns személyében külön kormánymegbízottat nevezett ki a holokauszt óta nyitva maradt kérdések kezelésére. Sir Andrew a brit külügyi szolgálat veteránja, Nagy-Britannia egykori izraeli nagykövete.

Hague nyilatkozata szerint Nagy-Britannia továbbra is a holokauszt-áldozatokért és hozzátartozóikért folytatott munka hajtóereje lesz. Ennek keretében a brit kormány Nagy-Britanniába hozatja a holokauszt-korszak archívumainak digitalizált változatát, abban a reményben, hogy ez elősegíti a túlélők és családtagjaik újraegyesítését, fényt derít arra, hogy mi történt másokkal, és hozzájárul a rasszizmus és az előítéletesség elleni fellépéshez, valamint ahhoz, hogy a holokauszt soha ne merüljön feledésbe.

Sir Andrew Burns kormánymegbízott a brit külügyminisztérium pénteki nyilatkozatában közölte: az idei holokauszt-emléknap olyan időszakra esik, amikor a sajtó és a média folyamatos beszámolói szerint a megkülönböztetés és a gyűlölködés továbbra is "lehangolóan gyakori jelensége" a modern társadalomnak. "A történelem arra tanít, hogy ha nem állunk ki szilárdan az előítélet ellen kis ügyekben, a mindennapi életben, akkor valós veszéllyé válik, hogy az előítéletesség sokkal károsabb és sokkal nehezebben leküzdhető jelenséggé növekszik" - áll Sir Andrew nyilatkozatában.

A brit kormánymegbízott szerint "ma azért kell fohászkodni, hogy nekünk Európában soha ne kelljen ismét szembesülnünk annak a bánásmódnak a borzalmaival, amelyet a zsidókkal és más üldözött csoportokkal szemben alkalmaztak a holokauszt idején".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!