Nagyvilág

2012.01.31. 12:12

Csehországnak három alapvető kifogása van a pénzügyi unió ellen

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. január 31., kedd (MTI) - Csehországnak három "lényeges" kifogása van a pénzügyi unió mai formája ellen, s ez az oka annak, hogy nem csatlakozott a megállapodáshoz - állítja Petr Necas cseh miniszterelnök.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. január 31., kedd (MTI) - Csehországnak három "lényeges" kifogása van a pénzügyi unió mai formája ellen, s ez az oka annak, hogy nem csatlakozott a megállapodáshoz - állítja Petr Necas cseh miniszterelnök.

 

"Az első, hogy az euróövezet csúcstalálkozóin való részvételt illetően korlátozottak a lehetőségeink" - magyarázta a miniszterelnök abban a beszélgetésben, amelyet a hétfői brüsszeli csúcstalálkozó után folytatott a Lidové Noviny című prágai konzervatív napilap tudósítójával.

"A második, hogy a szerződésjavaslatban szerintünk elégtelen figyelmet fordítanak az ún. adósságkritériumra. Úgy véljük, hogy a jelenlegi válság elsősorban adósságválság" - fejtette ki Necas a lap keddi kiadásában.

"Végül a harmadik kifogás, az a jóváhagyási folyamat a Cseh Köztársaságban bonyolult és nem világos" - mutatott rá a miniszterelnök.

A szigorú költségvetési fegyelmet előíró új pénzügyi unióról szóló szerződéshez hétfőn Brüsszelben az EU 25 tagállama csatlakozott, kivételt csak Nagy-Britannia és Csehország képez.

Necas a beszélgetésben nem zárta ki, hogy Csehország később mégis csatlakozik a megállapodáshoz. "Kifogásaink nem azt jelentik, hogy később ne csatlakozhatnánk a szerződéshez" - jegyezte meg.

A Lidové Noviny szerkesztőségi jegyzetében azt állítja: a miniszterelnök csak másodlagos érveket hozott fel, s nem beszélt nyíltan. "A játék a nemzeti költségvetések feletti központi ellenőrzés bevezetésére megy ki" - mutatott rá a konzervatív napilap, s úgy véli: ez az, ami nem tetszik a mai prágai kormánynak. "Ez az a fejlődés, ami őszintén nem tetszik Petr Necasnak" - húzza alá a jegyzetíró.

Az újság szerint az új uniós szerződést most elemezni fogja a cseh kormány, majd a téma a parlament két háza elé kerül. Amennyiben ott többségbe kerülnének a csatlakozáspártiak, a kormánynak felhatalmazást kell kérnie az államfőtől, hogy aláírhassa a szerződést. Václav Klaus államfő korábban többször is azt nyilatkozta, hogy ő maga az új pénzügyi unióról szóló szerződést soha nem fogja aláírni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!