Nagyvilág

2011.11.24. 14:01

Kiszabadult a Jemenben elrabolt francia nő, Maliban újabb francia túszokat ejtettek

Párizs, 2011. november 24., csütörtök (MTI) - Kiszabadult az a marokkói származású, francia állampolgárságú nő, akit tolmácsával és sofőrjével Jemen déli részén még kedden raboltak el.

Párizs, 2011. november 24., csütörtök (MTI) - Kiszabadult az a marokkói származású, francia állampolgárságú nő, akit tolmácsával és sofőrjével Jemen déli részén még kedden raboltak el.

 

Bernard Valero külügyi szóvivő csütörtökön Párizsban megerősítette, hogy a nő "már szabad és jó egészségben van, jelenleg a Vöröskereszt adeni irodájában tartózkodik", amelynek a munkatársa. Hasszan Ali, Jemen déli részének egyik adminisztratív vezetője közölte, hogy a három túsz "törzsi vezetők közvetítésének" köszönheti kiszabadulását.

A három személyt fegyveresek rabolták el. A túszejtők annak a mozgalomnak az emberei, amely önálló állam létrehozását tűzte ki célul Jemen déli részén. Négy, hétfőn letartóztatott társuk elengedését követelték. A jemeni forrás szerint az emberrablók garanciát kaptak arra, hogy az ügyészség befejezi a négy aktivista kihallgatását és azt követően elengedi őket.

Közben az afrikai Mali északi részén két újabb francia állampolgárt raboltak el csütörtökre virradó éjjel. Hét fegyveres hurcolta el a szállodájából a Hombori városban geológusként dolgozó franciákat - közölték helyi rendőrségi források.

A városi önkormányzaton úgy tudják, hogy az emberrablás éjjel 1 órakor történt, amikor a két francia éppen beszámolót tartott mali kollegáknak az aznap elvégzett munkáról. A fegyveresek az ország északi, sivatagos része felé indultak a túszokkal.

Mali északkeleti, sivatagos hegyvidékén az al-Kaida észak-afrikai szárnyának, az Iszlám Magreb (Aqmi) nevű szervezetnek több bázisa is található. Innen indítatnak a terroristák több környező országban (Niger, Mauritánia és Algéria) merényleteket és emberrablási akciókat nyugati állampolgárok ellen. A most elrabolt két személlyel hatra emelkedett a sivatagban fogva tartott francia állampolgárok száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!