Nagyvilág

2011.11.28. 08:12

Gingrich elnökjelöltségét támogatja New Hampshire vezető lapja

Washington, 2011. november 27., vasárnap (MTI) - Newt Gingrich hivatalos republikánus elnökjelöltté választása mellett foglalt állást vasárnapi számában New Hampshire állam vezetőlapja, a Union Leader.

Washington, 2011. november 27., vasárnap (MTI) - Newt Gingrich hivatalos republikánus elnökjelöltté választása mellett foglalt állást vasárnapi számában New Hampshire állam vezetőlapja, a Union Leader.

Az állam legnagyobb városában, Manchesterben kiadott konzervatív lap címoldalas vezércikke szerint Gingrich egyáltalán nem tökéletes jelölt, de a szerkesztőség, noha nem mindenben ért vele egyet, inkább őt támogatja, mint azt, "aki azt mondja, amiről azt gondolja, hogy hallani szeretnénk". Az újság szerkesztői ezzel a számos elemző által a legesélyesebbnek tartott Mitt Romneyra céloztak, aki azonban a republikánus párt jobboldaláról hangoztatott bírálatok szerint ingatag és nem eléggé konzervatív.

A lap állásfoglalása azért fontos, mert New Hampshire államban január 10-én tartják meg a republikánus párt első előválasztását, amelynek eredménye meghatározó lesz a jelöltállítási folyamat többi fordulójára is.

Az Egyesült Államokban politikai aranyszabály, hogy aki nem győz New Hampshire-ben, abból nem lesz elnök. 2007-ben a Union Leader John McCaint támogatta, aki meg is nyerte az előválasztást és a párt hivatalos jelöltje is lett. Az újság azonban nem tévedhetetlen: 2000-ben Steve Forbes mellett állt ki, aki azonban elbukott az állam szavazóinak véleménynyilvánításán.

A 68 esztendős Gingrich volt az 1994-es "republikánus forradalom" vezetője, amikor a konzervatív pártnak - a demokrata párti Bill Clinton elnöksége idején - 40 év után sikerült elhódítania a demokratáktól a szövetségi kongresszus mindkét házát. A politikus 1995 és 1999 között a képviselőház elnöke volt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!