Nagyvilág

2011.11.17. 11:51

Eladta a brit kormány a pénzügyi válság alatt elsőként államosított bankot

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2011. november 17., csütörtök (MTI) - Eladta a brit kormány a Northern Rock nevű, elsősorban jelzáloghitelezésre szakosodott bankot, amely a pénzügyi válság elhatalmasodása után kezdett bankmentő program keretében elsőként került állami tulajdonba.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2011. november 17., csütörtök (MTI) - Eladta a brit kormány a Northern Rock nevű, elsősorban jelzáloghitelezésre szakosodott bankot, amely a pénzügyi válság elhatalmasodása után kezdett bankmentő program keretében elsőként került állami tulajdonba.

 

George Osborne pénzügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy a pénzintézetet a Sir Richard Branson nagyvállalkozó vezette Virgin vállalatbirodalom pénzügyi szolgáltatási üzletága, a Virgin Money veszi meg 747 millió fontért (270 milliárd forintért).

A bankválság első jeleként, 2007 őszén betétesek ezrei rohanták meg a kezdődő nagybani likviditásszűke miatt nehéz finanszírozási helyzetbe került, jóllehet kiskereskedelmi szinten fizetésképtelenné sosem vált Northern Rock fiókjait, igyekezve kimenteni megtakarításaikat. Az akkori bankrohamhoz hasonlóra Nagy-Britanniában a XIX. század közepe óta nem volt példa, és a Northern Rockot végül 2008-ban teljes egészében államosították.

A brit kormány a bankon jelentős veszteséggel ad túl, mivel az állami tulajdonba vétel után a Northern Rock 1,4 milliárd font költségvetési tőkepótlást kapott. Emellett a bankot annak idején szétválasztották egy tisztán lakossági hitelezési üzletágra, és egy "rossz bankra", amely az eredeti bank nem teljesítő kinnlevőségeit kezeli. Ez utóbbi - a Northern Rock Asset Management - nem kevesebb mint 21 milliárd font állami pénzt kapott, de ennek a részlegnek az eladását a brit kormány egyelőre nem is tervezi.

Osborne a Northern Rock lakossági üzletágának értékesítését csütörtöki nyilatkozatában a veszteség ellenére is helyes döntésnek nevezte, mondván: a tranzakció az első fontos lépés afelé, hogy "az adófizetőt megszabadítsuk a banktulajdonlás feladataitól".

A Northern Rock csak az első volt a pénzügyi válság korai szakaszában teljes vagy részleges állami tulajdonba vett brit nagybankok sorában.

Az amerikai Lehman Brothers bankcsoport három évvel ezelőtti összeomlása utáni piaci pánikhelyzetben a brit kormány és a jegybank minden idők legnagyobb - tőkejuttatásokkal és garanciavállalásokkal együtt összesen 500 milliárd fontos (180 ezer milliárd forintos) - bankmentő programját indította el, amelynek keretében évtizedek óta először kerültek állami tulajdonba brit nagybankok. A Royal Bank of Scotlandben például jelenleg is 83 százalékos az állami részesedés, és a Lloyds bankcsoportban is 41 százaléka van a brit kincstárnak.

Jórészt a nagyszabású bankmentő programok miatt a brit államháztartási hiány a Munkáspárt vezette előző kormány utolsó, 2009-2010-es pénzügyi évében elérte a hazai össztermék (GDP) 11,4 százalékát. Ilyen arányú államháztartási deficitet békeidőben még soha nem mértek Nagy-Britanniában.

Két éve a Standard & Poor s nemzetközi hitelminősítő stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a lehetséges legjobb, "AAA" brit államadós-osztályzat kilátását, arra az akkori várakozására hivatkozva, hogy a brit államháztartási folyamatok korrekciója nélkül a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a hazai össztermék 100 százalékát.

Az S&P azonban tavaly októberben visszajavította stabilra a brit adósosztályzati kilátást, miután az új konzervatív-liberális kormánykoalíció az államháztartási hiány leépítésére drasztikus takarékossági intézkedéscsomagot jelentett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!