Nagyvilág

2011.11.16. 17:30

Az osztrák "adósságfék" hiányosságaira mutatnak rá szakértők

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2011., október 16., szerda (MTI) - Szankciók és kiegészítő adósságleépítési tervek nélkül hatástalan maradhat az osztrák kormány által javasolt alkotmányos adósságfék - figyelmeztettek szerdán az osztrák rádiónak nyilatkozó szakértők.

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2011., október 16., szerda (MTI) - Szankciók és kiegészítő adósságleépítési tervek nélkül hatástalan maradhat az osztrák kormány által javasolt alkotmányos adósságfék - figyelmeztettek szerdán az osztrák rádiónak nyilatkozó szakértők.

 

Szankciók és kísérőintézkedések nélkül az "adósságfék" vélhetően nem működik majd - mondta Josef Moser az osztrák számvevőszék elnöke az ORF-nek. A pártoktól független szakember szerint már idén adósságcsökkentési tervet kellene készítenie a kormánynak, hogy a 2017-re előirányzott strukturális deficitet teljesíteni tudja.

A 2010-15-re szóló tervezési időszakban mintegy 53 milliárd euró adósságnövekményt tervez a kormány, ez 4,5 milliárd euróval több mint 2005-2010-ben - mutatott rá Moser. "Felelőtlenségnek" nevezte, hogy a jövő évi költségvetésben is több kiadás, mint bevétel szerepel. A számvevőszék elnöke óva intette a kormányt attól, hogy újabb adókat vessen ki, ezzel szemben a közigazgatás költségeinek csökkentését szorgalmazta.

Az osztrák kormány kedden, Németország példáját követve döntött arról, hogy a strukturális deficit 2017-ig fokozatosan csökken, és ettől az évtől nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 0,35 százalékát. A GDP-arányos államadósságot 2020-21-re az euróövezeti előírás, vagyis a GDP 60 százaléka alá csökkentik, de ezt a strukturális deficittel ellentétben nem rögzítik számszerűsítve a jogszabályban. A 60 százalékos érték eléréséhez 40 milliárd euróval kell csökkennie az osztrák adósságállománynak.

Noha a pénzügyminiszter egy esetleges leminősítés lehetőségét határozottan cáfolta, a kormány a bejelentéssel mindenestre jelzést akar küldeni a pénzügyi piacoknak. Az osztrák államkötvények kamata a legtöbb euróövezeti állampapírhoz hasonlóan - az ország "Aaa" minősítése ellenére - emelkedett az utóbbi napokban. Szerdán kora délután 3,7 százalék volt, a német állampapírokénak mintegy a duplája.

A kormány javaslata szerint az előírás teljesítése alól a parlament adhat majd felmentést a képviselők többségének szavazatával, gazdasági válság vagy természeti katasztrófa esetén. Ekkor a kormány túllépheti a hiánycélt, de csak átmenetileg.

Mint azt a kormány is jelezte, Ausztria az adósságfékkel együtt megszorítások elé is néz. A takarékossági intézkedések részletei egyelőre nem ismertek. Az eddigi bejelentések alapján nagy valószínűséggel érintik majd az előre hozott nyugdíjakat, az államigazgatást és az egészségügyi igazgatást.

Ugyancsak az ORF-nek nyilatkozó alkotmányjogászok jogi tekintetben korlátozottnak tartják a javasolt formában az adósságfék erejét. Létezik annak elvi lehetősége, hogy a parlament bizalmatlansági indítvánnyal él a kormánnyal szemben, de egy indítvány sikere a kormánypárti többség miatt korlátozott - mondta Heinz Mayer, a Bécsi Egyetem tanszékvezető tanára. Alkotmánybírósági panaszra ugyancsak kevés esélyt lát Mayer.

A parlament egy nappal a bejelentés után, szerdán kezdte el tárgyalni a jövő évi költségvetést és a kormánypárti többség miatt várhatóan pénteken meg is szavazza azt. A tavasszal kinevezett Maria Fekter pénzügyminisztersége idejére eső első költségvetés 73,6 milliárd euró kiadással és 64,4 milliárd euró bevétellel számol. A költségvetési hiányt a hazai össztermék 3,2 százalékára tervezik.

Az Osztrák Nemzeti Bank októberi előrejelzése szerint a 2011-es államadósság a GDP 72,5 százalékát, a költségvetési hiány 3,6 százalékát teszi ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!