Nagyvilág

2011.10.25. 16:35

Schmitt Pál jelenlétében magyar elnököt választott az UNESCO döntéshozó fóruma

Venczel Katalin és Nádor Alexandra, az MTI tudósítói jelentik: Párizs, 2011. október 25., kedd (MTI) - Bogyay Katalin nagykövetet választotta meg kedden az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Általános Konferenciája 36. ülésszakának elnökévé. A szervezet párizsi székházában rendezett beiktatási ünnepségen jelen volt Schmitt Pál köztársasági elnök.

Venczel Katalin és Nádor Alexandra, az MTI tudósítói jelentik: Párizs, 2011. október 25., kedd (MTI) - Bogyay Katalin nagykövetet választotta meg kedden az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Általános Konferenciája 36. ülésszakának elnökévé. A szervezet párizsi székházában rendezett beiktatási ünnepségen jelen volt Schmitt Pál köztársasági elnök.

 

Személyében először jár magyar államfő az UNESCO-ban. Schmitt az MTI-nek elmondta, hogy jelenléte üzenetértékű, és azt mutatja, hogy a kultúra, tudomány és nevelés kiemelkedően fontos Magyarországon.

Magyarország állandó UNESCO-képviselőjét az október elején meghozott egyhangú döntés alapján, egyedüli jelöltként terjesztette a Végrehajtó Tanács a plenáris ülés elé. Bogyay Katalin a Bahama-szigeteki Davidson L. Hepburnt váltja az elnöki székben. Megbízatása két évre szól.

A magyar köztársasági elnök az MTI-nek elmondta, hogy Bogyay elnökké választása "részben személyes érdem", de mögötte ott áll a "a nemzet törekvésének megbecsülése" is. Schmitt kiemelte, hogy Magyarország állandó UNESCO-képviselője "rendkívül jó kapcsolatokat ápoló diplomata", aki "a kultúra terén máshol is jeleskedett" és "konszenzusos megválasztása önmagáért beszél".

Személyes hangvételű köszöntőjében az új közgyűlési elnök egyebek mellett arról beszélt, hogy az UNESCO felelőssége az, hogy példát mutasson, és a jelenlegi szociális és pénzügyi bizonytalansággal terhelt időkben mindenki hangját meghallja. Ez pedig véleménye szerint nagy kreativitást, kitartást és erőt igényel, amelyhez a kisebb és szegényebb államoktól sokat lehet tanulni.

Bartók Bélát idézve arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyarok megőrizve saját kultúrájukat, Európában elfoglalt földrajzi helyzetük és történelmük miatt mindig magukba szívtak más kulturális hatásokat, s végeredményben ebben a kölcsönhatásban rejlik a magyarság ereje. Példaként említette Liszt Ferencet, aki maga is elismerte, hogy művészete a világgal való kapcsolatai során fejlődött, és hogy zenéje az egész emberiséget szolgálta. Az UNESCO-nak is az a célja, hogy kollektív tudását az emberiség szolgálatába állítsa, s az értelmes és fenntartható jövőért dolgozzon - hangsúlyozta Bogyay.

A beiktatás zárásaként Vásáry Tamás rövid zongorakoncertet adott Bartók és Liszt műveiből.

Az UNESCO Általános Konferenciája, azaz közgyűlése a szervezet legfőbb döntéshozó fóruma, amely kétévente ülésezik három héten át. A 193 tagország itt határoz a szervezet főbb programjairól, költségvetéséről, feladatai közé tartozik a Végrehajtó Tanács és a kormányközi bizottságok tagjainak megválasztása, valamint olyan évfordulókról is dönt a testület, mint a jelenleg is zajló nemzetközi Liszt-év.

Az elnök vezeti a közgyűlést, az ő feladata a pártatlanság és a szabályok betartatásának a biztosítása, majd azt követően két éven át az UNESCO értékrendjének és filozófiájának a képviselete a világban.

Magyarország második alkalommal ad közgyűlési elnököt: 1974 és 1976 között Jóboru Magda oktatási miniszterhelyettes, az Országos Széchényi Könyvtár korábbi főigazgatója töltötte be a tisztséget.

A kedden kezdődött és november 10-ig tartó ülésszak fogja megvizsgálni Palesztina tagfelvételi kérelmét, amely a szervezet Végrehajtó Tanácsának támogatásával kerül a közgyűlés elé.

A beiktatási ünnepséget megelőzően Schmitt Pál rövid megbeszélést folytatott Irina Bokovával, az UNESCO főigazgatójával.

A köztársasági elnök délután kitüntetéseket adott át a párizsi magyar nagykövetségen. A Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapta Tar Pál nyugalmazott nagykövet és Molnár Vera képzőművész. A köztársasági elnök az általa alapított a Köztársaság Elnökének Érdemérme kitüntetést adományozta Claude-Julien Cartier-nak, a Chateauroux-ban Lisztomanias címmel megrendezett nemzetközi Liszt-fesztivál elnökének és Jean-Yves Clément-nak, a tíz éve működő fesztivál létrehozójának, a franciaországi Liszt-év főbiztosának.

Schmitt Pál kora este koszorút helyez el Antall Józsefnek, Magyarország rendszerváltozás utáni első miniszterelnökének emléktáblájánál, majd részt vesz az UNESCO közgyűlését megnyitó fogadáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!