Nagyvilág

2011.10.25. 11:46

Nagy pénzeket hoz az uniós konyhára a csalás elleni hivatal

Brüsszel, 2011. október 25., kedd (MTI) - Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nyomozásainak köszönhetően tavaly 68 millió eurót szerzett vissza végérvényesen az unió, a csalókat pedig összesen 125 évi börtönbüntetéssel sújtották.

Brüsszel, 2011. október 25., kedd (MTI) - Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nyomozásainak köszönhetően tavaly 68 millió eurót szerzett vissza végérvényesen az unió, a csalókat pedig összesen 125 évi börtönbüntetéssel sújtották.

 Az OLAF 2010-es eredményeiről közzétett jelentésből kiderül, hogy a hivatal a tárgyévben mintegy ötszáz esettel foglalkozott - köztük összetett külső vizsgálati ügyekkel, érzékeny belső vizsgálati ügyekkel, valamint több országot érintő ügyekkel is, ahol az OLAF koordinátori szerepet töltött be. A hivatal 2010-ben 225 új ügyet indított, és 189 ügyet zárt le.

"A jelenlegi gazdasági légkörben még nagyobb súlya van annak, ha garantáljuk, hogy az uniós forrásokat tényleges céljuknak megfelelően használják fel" - hangsúlyozta a jelentés közreadása kapcsán tett nyilatkozatában Giovanni Kessler, az OLAF főigazgatója.

A jelentésből kiderül, hogy gyorsul az OLAF munkatempója: a vizsgálatok és műveletek teljes időtartama - az értékelési szakasszal együtt - tavaly átlagosan 27,9 hónap volt, rövidebb, mint az elmúlt öt évben bármikor.

A csalás elleni hivatalhoz beérkező információk 46 százaléka a közszférából - uniós vagy tagállami szintről - származott, 52 százaléka a polgároktól, illetve a magánszférából érkezett.

A tavaly végérvényesen visszafizettetett közel 68 millió euróból a legnagyobb tételt - 33 millió eurót - a strukturális alapok területe adja. A mezőgazdasági területről 33, a közvetlen kiadások területéről 10 és fél millió eurót hajtottak be. Ebben a 68 millióban azonban nincsenek benne - sőt, annál jóval nagyobb összeget, 351 millió eurót tesznek ki - azok a pénzek, amelyeket az egyelőre még lezáratlan "pénzügyi nyomon követési" ügyekben fizettettek vissza 2010 folyamán. A kiszabott büntetéseknek ennél is jelentősebb pénzügyi vonzata van: a nemzeti bíróságok az OLAF által feltárt ügyekben a 125 évnyi szabadságvesztés mellett közel 1,47 milliárd eurót kitevő összegben róttak ki pénzbírságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!