Nagyvilág

2011.10.11. 13:24

Megvonták a támogatást az iskolakerülőktől Hargita megyében

Bukarest, 2011. október 11., kedd (MTI) - Több mint háromszáz Hargita megyei család maradt családi pótlék nélkül, mert ifjabb tagjaik nem szeretnek iskolába járni - írta a Hargita Népe.

Bukarest, 2011. október 11., kedd (MTI) - Több mint háromszáz Hargita megyei család maradt családi pótlék nélkül, mert ifjabb tagjaik nem szeretnek iskolába járni - írta a Hargita Népe.

 

A Csíkszeredában szerkesztett székelyföldi magyar napilap szerint a Hargita Megyei Tanfelügyelőség félévenként ellenőrzi a

megye tanintézményeiben tanuló diákok hiányzásait, és azoknak a diákoknak a családjától, akik ez idő alatt 21 igazolatlan hiányzást gyűjtöttek össze, az állam megvonja a szociális juttatást.

A megyében 6569 család jogosult családi pótlékra a Hargita Megyei Szociális Kifizetési Ügynökség összesítése szerint. Az állami juttatásokat két kategória szerint fizeti ki az ügynökség, külön szabályzat vonatkozik ugyanis a családos és az egyedülálló szülőkre. Mindkét esetben 200 lej (mintegy 47 euró) és 370 lej (körülbelül 88 euró) az egy főre eső jövedelem alsó és felső határa.

A 2010. január elsején életbe lépett 277-es kormányhatározat megvonja a családi pótlékot azoktól a gyerekektől, akik fél év leforgása alatt 20 igazolatlan hiányzásnál többet gyűjtenek össze. A többiek esetében 10 igazolatlan hiányzást követően az állami támogatások értéke 20 százalékkal csökken, 20 hiányzás esetén a támogatás értéke a felére zsugorodik.

Hargita megyében az év első félében összesen 45 ezer hiányzást számolt össze megyei főtanfelügyelőség szakreferense. Ennek alapján 20 százalékkal csökkentik a családi pótlékot 312 család esetében, 50 százalékkal kevesebb segélyt vehet fel 30 kérelmező és három hónapra felfüggesztik a segély juttatását 308 család esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!