Nagyvilág

2011.10.20. 16:33

Kadhafi - EU-vezetők: Kadhafi halálhíre az önkény korszakának végét jelenti

Brüsszel, 2011. október 20., csütörtök (MTI) - A Moammer Kadhafi haláláról szóló hírek azt jelzik, hogy véget ért az önkényuralom és az elnyomás időszaka, amelytől oly hosszú ideig szenvedett a líbiai nép - hangsúlyozta csütörtök délután közzétett közös nyilatkozatában Herman Van Rompuy, az Európai Tanács, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Brüsszel, 2011. október 20., csütörtök (MTI) - A Moammer Kadhafi haláláról szóló hírek azt jelzik, hogy véget ért az önkényuralom és az elnyomás időszaka, amelytől oly hosszú ideig szenvedett a líbiai nép - hangsúlyozta csütörtök délután közzétett közös nyilatkozatában Herman Van Rompuy, az Európai Tanács, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.A brüsszeli állásfoglalás szerint Líbia most új lapot kezdhet saját történelmében, és elindulhat az új, demokratikus úton.

Van Rompuy és Barroso felszólította a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot, hogy törekedjen a széles alapokon nyugvó megbékélés folyamatára, ebbe vonja be valamennyi líbiait, tegye lehetővé az országban a demokratikus, békés és átlátható átmenetet.

Nyilatkozatot tett Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, aki szerint "Szirt eleste a Kadhafi-korszak végét jelenti", Líbia immár "az Átmeneti Nemzeti Tanács erőinek teljes ellenőrzése alatt áll".

"A Kadhafi ezredes haláláról szóló híreket még nem erősítették meg. Ha megerősítik, akkor halála annak a korszaknak a végét jelenti, amely oly sok líbiai életében tragikus volt" - fogalmazott Ashton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!