Nagyvilág

2011.10.12. 12:15

Kaczynski megerősítette, hogy nem mond le a pártelnökségről a választási vereség után

Kovács Péter, az MTI tudósítója jelenti: Varsó, 2011. október 12., szerda (MTI) - Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) elnöke közölte, hogy pártjának választási veresége után nem mond le, és a hogy a PiS-ben nem lesz semmiféle elszámoltatás a választási kudarc miatt.

Kovács Péter, az MTI tudósítója jelenti: Varsó, 2011. október 12., szerda (MTI) - Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) elnöke közölte, hogy pártjának választási veresége után nem mond le, és a hogy a PiS-ben nem lesz semmiféle elszámoltatás a választási kudarc miatt.

A pártelnök szerint nincs értelme semmiféle elszámoltatásnak, ha a választásokon nem következett be "drasztikus esemény", márpedig ilyen nem történt. Akik a párton belül elszámoltatást sürgetnek, nagy kárt okoznak a pártnak - tette hozzá szerdai lengyel sajtójelentések szerint.

Közölte egyúttal, hogy nem szándékozik lemondani pártjának vezetéséről. Eközben ismét Orbán Viktor magyar miniszterelnökre hivatkozott. "Magyarországon a jobboldal ellenségei állandóan Orbán lemondását követelték. A magyar jobboldal változásokat akart, és mi többé-kevésbé ugyanazt akarjuk, mint Orbán. Szerencsére ő nem távozott, és ma meg tudja valósítani ezeket a változásokat. Én se távozom, hacsak a pártom nem dönt másképpen" - jelentette ki Kaczynski.

A lapok felidézik Kaczynski 2008-as nyilatkozatát, amikor azt mondta, ha pártja elveszíti a következő választásokat, átadja az elnökséget egy fiatalabb politikusnak. Kedden azonban már úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt három év tapasztalatai, a szmolenszki katasztrófa és mindaz, ami utána történt, korábbi döntésének felülvizsgálatára bírta.

A Gazeta Wyborcza hírül adta, hogy Orbán Viktor levélben gratulált Donald Tusk választási győzelméhez. Mint írta, a magyar miniszterelnök a lengyel média "hőse" lett, mert Kaczynski a választások estéjén az ő 2010-es kétharmados választási győzelmére utalva jelentette ki, hogy "lesz még Budapestünk Varsóban". A lengyel lap idézte Orbán levelének azt a mondatát, amely szerint a Polgári Platform győzelme "garantálja a nagyobb együttműködést Közép- és Kelet-Európában, valamint a lengyel-magyar kapcsolatok fejlesztését".

A Fidesz-MPSZ lengyel partnere a Polgári Platform, amely szintén az Európai Néppárt tagja. Kaczynski pártja az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához tartozik az Európai Parlamentben.

A lengyel médiában és az internetes közösségi oldalakon továbbra is bő terjedelemben taglalják Kaczynski Budapestről tett kijelentését. A TVN hírtelevízió és a lengyel közszolgálati televízió kedd esti híradójában külön blokkban, erősen ironikus tálalásban foglalkozott a témával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!