Nagyvilág

2011.10.04. 15:15

Az izraeli nagykövet szerint nem lesznek előre hozott választások országában

Budapest, 2011. október 4., kedd (MTI) - Ilan Mor, Izrael új magyarországi nagykövete szerint a társadalmi elégedetlenség és a médiahíresztelések ellenére nem lesznek előre hozott választások országában.

Budapest, 2011. október 4., kedd (MTI) - Ilan Mor, Izrael új magyarországi nagykövete szerint a társadalmi elégedetlenség és a médiahíresztelések ellenére nem lesznek előre hozott választások országában.

 

A lengyel-román felmenőkkel rendelkező nagykövet egy keddi budapesti sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy a zsidó állam ma sokkal inkább magára koncentrál, mint korábban. Mor szerint az izraeli társadalmi struktúra átalakulóban van, és a nyári tüntetések arra utalnak, hogy az emberek a jövőben több beleszólást követelnek majd a döntésekbe. "Ha fiatalabb lennék, én is velük meneteltem volna" - árulta el a diplomata, akinek lánya részt vett a társadalmi igazságosságot követelő tiltakozásokon.

Az izraeli nagykövetségen tartott beszélgetésen az izraeli belpolitika mellett a közel-keleti békefolyamat és az "arab tavasz" volt terítéken. A félbeszakadt palesztin-izraeli tárgyalásokról beszélve Mor hangsúlyozta, hogy a palesztinoknak nincs joguk a telepbővítések befagyasztásához hasonló előfeltételeket szabni, ugyanakkor nagy támogatottságot kapnának az izraeli lakosságtól, ha elismernék Izraelt zsidó államként.

Izrael tudja, mit vár tőle a világ, de a biztonsági helyzet megakadályozza a "politikailag korrekt" magatartást - magyarázta a nagykövet a Gázai övezet blokádjának megszüntetésére és a telepbővítések befagyasztására célozva.

A politikai problémák mellett a gyűlölet, az ellenségeskedés, a félelem és a bizalomhiány is nehezíti a két fél megegyezését - mutatott rá Mor. A diplomata az izraeliekben meglévő zsigeri félelemre utalva például elmondta, hogy egy időben maga is azt kereste, ki lehet potenciális merénylő a Tel-Avivból Jeruzsálembe közlekedő buszjáraton, amelyen utazott. Az ellentéteket különösen nehéz feloldani úgy, hogy a palesztinok már egészen kis korukban egyfajta sajátosan egyoldalú szemlélettel találkoznak, hiszen a tankönyvekben Izrael például nem szerepel szuverén államként - mondta el Mor.

A nagykövet ugyanakkor "óvatos optimista" a palesztin-izraeli megegyezés ügyében, szerinte amíg nem kerül a palesztin államiság kérdése az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, még van lehetőség arra, hogy visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz.

Vannak persze a békés együttélés lehetőségére mutató jelek: ilyen például az évi 8 százalékos palesztin gazdasági növekedés, és ezzel együtt a középosztály fokozatos megerősödése. A bizalmatlanság azonban a fejlődésre is rányomta a bélyegét, hiszen amíg a hetvenes-nyolcvanas években az izraeliek gyakran jártak át Rámalláhba, Dzsenínbe vagy Nábluszba vásárolni, a második intifáda (palesztin felkelés) óta már csak elvétve fordul elő ilyesmi. "A politikusok pedig hiába írják alá a maguk egyezményeit, a valódi békét az emberek közvetlen párbeszéde hozza el" - hangsúlyozta a nagykövet.

Az MTI azon kérdésére, hogy van-e értelme egyezkedni a palesztinokkal a Gázai övezetet uraló Hamász kihagyásával, Ilan Mor elmondta: ha a Közel-Keleten valahol légüres tér keletkezik, azt a szélsőséges erők szinte azonnal betöltik, ezért még akkor is fontos tárgyalni a Ciszjordániát ellenőrző Fatah vezetőjével, Mahmúd Abbásszal, ha nem tudni, mi lesz a Gázai övezettel.

Az arab világ átalakulásával kapcsolatban Izrael a következő stratégiát követi: közvetlen tárgyalásokat szorgalmaz a palesztinokkal, kivárja az események végét, miközben megpróbálja megőrizni a békét Egyiptommal és Jordániával.

A szíriai megmozdulásokkal összefüggésben Mor sérelmezte, hogy a világ semmit sem tesz a "damaszkuszi mészáros" megállításáért, az ENSZ Biztonsági Tanácsában indított kezdeményezések pedig orosz és kínai vétóba ütköznek.

Az MTI kérdésére válaszolva Mor elmondta: célja Magyarország "bejárása", hogy a legutolsó határ menti faluban is megtudják, "mi Izrael, mi az izraeli nagykövetség, és ki az izraeli nagykövet". A diplomata szeretné hazájának kevésbé ismert arcát felfedni a nyilvánosság előtt.

A tel-avivi egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán végzett diplomata Libériában, az Egyesült Államokban, Németországban és Pekingben végzett külügyi szolgálatot, és egy hete adta át megbízólevelét Schmitt Pál köztársasági elnöknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!