Nagyvilág

2011.09.24. 19:52

Vilmos herceg: "még nem gondolok arra, hogy király leszek"

London, 2011. szeptember 24., szombat (MTI) - Vilmos herceg, a brit trón majdani várományosa egyelőre katonai karrierjére összpontosít, és nem azzal foglalkozik, hogy valamikor az Egyesült Királyság uralkodója lesz - egyebek mellett ez derül ki a herceg nagymamájáról, II. Erzsébet királynőről szóló, hamarosan megjelenő új könyvből, amelynek szerzője Vilmossal készített interjúsorozatot.

London, 2011. szeptember 24., szombat (MTI) - Vilmos herceg, a brit trón majdani várományosa egyelőre katonai karrierjére összpontosít, és nem azzal foglalkozik, hogy valamikor az Egyesült Királyság uralkodója lesz - egyebek mellett ez derül ki a herceg nagymamájáról, II. Erzsébet királynőről szóló, hamarosan megjelenő új könyvből, amelynek szerzője Vilmossal készített interjúsorozatot.

A brit uralkodóról közismert, hogy közvetlenül soha nem nyilatkozik a sajtónak. A Daily Mail című konzervatív brit napilap riporterének, Robert Hardmannak - az "Our Queen" (A mi királynőnk) címmel októberben megjelenő kötet szerzőjének - azonban az unoka hajlandó volt szinte példátlan mélységű betekintést engedni a királyi család és a királynő mindennapjaiba.

A szerzőnek - akinek könyvéből a Mail szombaton kezdett előzetes részleteket közölni - Vilmos herceg elmondja, hogy jelenleg nagyon is elégedett hagyományos katonai karrierjével, és nem azon elmélkedik, hogy milyen új szerepet töltsön be a királyi családban, még kevésbé azon, hogy valamikor ő lesz a király.

Vilmos - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban - a brit királyi légierő kutató-mentő tevékenységre kiképzett helikopterpilótája, és egy walesi légitámaszponton teljesít tényleges szolgálatot.

Cambridge hercege - aki áprilisi világraszóló esküvője óta viseli ezt a hivatalos címet - a könyv szerzőjének kijelentette: napi szolgálata közben megpróbál nem jövőbeni királyi szerepével foglalkozni. "Amikor Wales hegyei között repülök helikopteremmel, nagyon erősen törekszem arra, hogy ne erre gondoljak ... erre ráérek majd akkor, amikor már valamivel idősebb leszek" - fogalmaz a 29 éves katonaherceg.

Hosszú évek óta folyik a vita Nagy-Britanniában arról, hogy a 85 esztendős királynő után fia, a 62 éves Károly, vagy Károly idősebbik fia, Vilmos üljön-e a brit trónra.

A Károlytól akkor már különélő Diana hercegnő 1995-ben - egy évvel hivatalos válásuk előtt -, egy világszerte döbbenetet keltő BBC-interjúban nyíltan megkérdőjelezte a trónörökös uralkodói képességeit, mondván: nincs meggyőződve arról, hogy Károly "képes lenne-e alkalmazkodni a királyi címmel járó kötöttségekhez".

A generációs ugrást brit alkotmánytudorok és történészek jelenleg mindazonáltal nem tartják sem valószínűnek, sem indokoltnak, mivel - a trónörökös és néhai felesége korábbi, kölcsönös házasságtöréssel is tarkított súlyos magánéleti botrányai ellenére - kifejezett törvényi ok vagy precedens nincs arra, hogy miért ne Károly legyen a következő brit uralkodó. Emellett - lapértesülések szerint - Vilmos is kifejezetten ragaszkodik a trónutódlási sorrend betartásához.

Az új könyv szerzőjének Vilmos herceg felfedi azt is, hogy nagymamája határozottan az ő pártjára állt, amikor az udvar illetékesei önhatalmúlag összeállították az áprilisi menyegző általuk kívánatosnak tartott vendéglistáját. "Amikor megérkeztem az esküvői előkészületekről szóló első értekezletre, a kezembe nyomtak egy hivatalos listát 777 névvel - előkelőségek, kormányzók, mindenféle emberek, akik közül egyet sem ismertem -, és közölték velem, hogy ezeket az embereket kell meghívni".

"Elszörnyedve néztem a listát" - vallotta meg Cambridge hercege. Másnap felhívta nagymamáját, a királynőt, és megkérdezte tőle, hogy valóban a listán szereplőket kell-e meghívnia. "Nem" - hangzott a határozott uralkodói válasz. "Kezdd a barátaitokkal, és onnan haladj tovább" - tanácsolta a királyi nagyszülő, javasolva egyben unokájának, hogy nyugodtan dobja el az udvaroncok által összeállított vendéglistát.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!