Nagyvilág

2011.09.02. 12:40

Líbia - Cameron: Szíria esetében nincs meg ugyanaz a támogatás

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2011. szeptember 2., péntek (MTI) - A szíriai helyzet több elemében hasonlít a Líbiában történtekhez, ám Szíria esetében jelenleg nincs meg ugyanaz a nemzetközi támogatottság a fellépéshez még az Arab Liga részéről sem - mondta pénteken a brit miniszterelnök.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2011. szeptember 2., péntek (MTI) - A szíriai helyzet több elemében hasonlít a Líbiában történtekhez, ám Szíria esetében jelenleg nincs meg ugyanaz a nemzetközi támogatottság a fellépéshez még az Arab Liga részéről sem - mondta pénteken a brit miniszterelnök.

 

David Cameron a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: nehézségekbe ütközik egy erőteljes ENSZ-határozat elfogadtatása is, amely keményebb szankciókat helyezne kilátásba Szíriával szemben, köztük utazási tilalom elrendelését vagy a külföldön lévő szíriai vagyonok zárolását.

A konzervatív párti brit miniszterelnök szerint Nagy-Britannia "a határozottabb hozzáállást szorgalmazók élvonalában" halad, a brit kormány Bassár el-Aszad szíriai elnök távozását szeretné, és utazási tilalommal, vagyonok zárolásával szankcionálná a szíriai rezsimet.

Cameron elmondta ugyanakkor: az előző napi párizsi Líbia-konferencián "jó beszélgetéseket" folytatott az Arab Liga egyes képviselőivel, és úgy érezte, hogy már ők is mind keményebb hozzáállást tanúsítanak Szíriával szemben, mivel felismerik, hogy Aszad elnök "elborzasztó dolgokat művel". Az Arab Liga tagjai felismerik azt is, hogy Aszadnak megvolt az esélye a reformokra, ám ezt az esélyt "teljes mértékben elszalasztotta" - tette hozzá a brit kormányfő.

A líbiai hadműveletekről szólva Cameron kijelentette: a szövetségesek "tanultak az iraki leckéből", Líbiában nem volt szárazföldi invázió, az országba nem vonult be megszálló hadsereg. Így is fennáll az a veszély, hogy Nyugaton "az emberek túlságos mértékben maguknak tulajdonítják" a Kadhafi-rendszer megbuktatását, jóllehet ez "líbiai diadal, a líbiaiak maguk szabadultak meg a diktátortól".

Cameron szerint a nemzetközi erők összesen "kevesebb mint nyolcezer" csapásmérő bevetést hajtottak végre a líbiai légtérben; a brit királyi légierőre ebből 1600 jutott.

A brit kormányfő szerint Kadhafi "rettenetes bűncselekményekért felelős szörnyeteg" volt, és a bűncselekmények egy részét Nagy-Britanniában követte el.

David Cameron ezzel kimondatlanul a lockerbie-i repülőgép-robbantásra, illetve Yvonne Fletcher rendőrnő meggyilkolására utalt.

Az azóta tönkrement amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel felrobbantották, és a géproncs a skóciai Lockerbie-re zuhant, letarolva a kisváros jelentős részét. A líbiai titkosszolgálatnak tulajdonított merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas és a városka 11 lakója.

Yvonne Fletcher 1984. április 17-én Líbia londoni nagykövetsége előtt emigráns líbiai ellenzékiek tüntetésének rendjére ügyelt, amikor a képviselet épületéből valaki egy géppisztollyal agyonlőtte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!