Nagyvilág

2011.08.22. 11:44

Líbia-visszhang - Visszatért a brit kormányfő Londonba a nemzetbiztonsági tanács ülésére

London, 2011. augusztus 22., hétfő (MTI) - David Cameron brit kormányfő hétfőn megszakította nyaralását és visszatért Londonba, hogy a nemzetbiztonsági tanács ülését elnökölje Líbia ügyében.

London, 2011. augusztus 22., hétfő (MTI) - David Cameron brit kormányfő hétfőn megszakította nyaralását és visszatért Londonba, hogy a nemzetbiztonsági tanács ülését elnökölje Líbia ügyében. Líbiában a lázadók elérték a fővárost, Tripolit, és a brit kormány azonnali távozásra szólította fel Moammer Kadhafit. Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok már korábban is felszólították Kadhafit, hogy távozzék. Vasárnap este a brit kormány közölte: Kadhafi "szörnyű bűncselekményeket követett el a líbiaiak ellen, és azonnal távoznia kell, hogy ne szenvedjenek tovább országának lakói".

Ez már a második alkalom, hogy a brit miniszterelnök idén nyáron kénytelen megszakítani szabadságát, nemrégiben az olaszországi Toszkánából tért vissza idő előtt az angliai zavargások miatt. Alistair Burt brit külügyi szóvivő közölte: ez ugyan líbiai felkelés, de Nagy-Britannia és más országok helyesen tették, hogy közbeléptek, mert ezáltal számos ember életét mentették meg.

Ugyanakkor a londoni védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy még mindig folyik a harc Tripoliért, és folytatódnak a NATO hadműveletei is, amelyekben brit erők vesznek részt. Mint a BBC-nek elmondta, a lázadók jelentős területeket foglaltak el, ami "különleges teljesítmény" A brit haderő március óta van jelen Líbiában azzal a feladattal, hogy az ENSZ mandátuma alapján megvédje a civileket a támadásoktól. A brit részvételről hozott döntést túlnyomó többséggel támogatta a parlament.

A líbiai lázadók viszonylag kis ellenállással találkoztak a főváros környékén. Kadhafinak valószínűleg még mindig több ezer felfegyverzett követője van, de közülük többen már megadták magukat a lázadóknak.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!