Nagyvilág

2011.08.27. 22:11

Líbia - Nem tudott elindulni a menekülteket szállító hajó Tripoliból

Tripoli (MTI) - Még mindig Tripoliban vesztegel az a 120 menekült, akiket a magyar nagykövetség segítségével vinnének hajókkal Máltára - mondta Galli László konzul szombaton az MTI Hírcentrum munkatársainak a líbiai fővárosban.

Tripoli (MTI) - Még mindig Tripoliban vesztegel az a 120 menekült, akiket a magyar nagykövetség segítségével vinnének hajókkal Máltára - mondta Galli László konzul szombaton az MTI Hírcentrum munkatársainak a líbiai fővárosban.

A konzul szerint azért húzódik az indulás, mert ezidáig nem tudták kirakodni a kikötőben lévő hajó rakományát. A hajó humanitárius segélyt szállított a líbiai fővárosba - tette hozzá.

A menekültekkel kapcsolatban a konzul azt közölte, hogy "nagyon vegyes társaság", vannak közöttük olyanok is, akik Moammer Kadhafi, az ország megbuktatott vezetője börtöneiből szabadultak, amikor a felkelők elfoglalták azokat.

Kadhafi parancsára - Galli László szavai szerint - hónapokig tartottak fogva külföldi állampolgárokat, mert ő biztonsági okokból veszélyesnek ítélte őket. A helyi magyar nagykövetség hónapokig próbálkozott, hogy elérje a szabadon bocsátásukat, de még látogatókat sem fogadhattak.

A MTI Hírcentrumnak nyilatkozott Rida Mazagri, az egyik menekült, egy líbiai származású orvos, aki elmondta, hogy februárban, a felkelés kezdetén tért haza az Egyesült Államokból, hogy segítsen a sebesültek ápolásában. Kadhafi katonái azonban elfogták, és egészen mostanáig fogva tartották. A börtönben megkínozták, és nem tudott életjelet adni magáról - tette hozzá az orvos, aki azonnal el akarja hagyni Líbiát.

Galli László elmondta azt is, hogy mások azért akarják elhagyni az országot, mert nem tudják elviselni a hónapok óta tartó lövöldözést. Pedig a lövések jó része már csak "örömlövés" - fűzte hozzá.

A menekültekért két hajót küldött a máltai kormány, a magyar nagykövetség - mint szinte az egyedüli, amelyik működik Tripoliban - csak segít a mentőakcióban - mondta. A menekültek között egy magyar állampolgár is van.

- MTI -

Tripoli (MTI) - Bár Tripoli nagy részét a felkelők ellenőrzik, még mindig vannak Kadhafi-párti orvlövészek, akik válogatás nélkül tüzelnek mindenkire a városban.

Líbia/Tunézia (MTI) - Menekülnek a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz lojális civilek Líbiából - tapasztalták az MTI Hírcentrum munkatársai pénteken a Líbiát és Tunéziát elválasztó határon.

Tunisz  (MTI) - Hajókkal menekítik a külföldieket - köztük egy magyar állampolgárt - Tripoliból, Líbia fővárosából; a mentőakciót a városban szinte egyedüliként működő külképviselet, a magyar nagykövetség koordinálja - tudta meg az MTI Hírcentrum stábja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!