Nagyvilág

2011.07.18. 22:56

Sürgős előrelépésre szólít az EU a közel-keleti békefolyamatban

Brüsszel (MTI) - Sürgős előrelépésre szólítottak az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei a palesztin-izraeli párbeszédben a közel-keleti békefolyamatról elfogadott hétfői nyilatkozatukban.

Brüsszel (MTI) - Sürgős előrelépésre szólítottak az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei a palesztin-izraeli párbeszédben a közel-keleti békefolyamatról elfogadott hétfői nyilatkozatukban.

Brüsszeli találkozójukon a miniszterek aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a folyamat továbbra is holtponton van, és arra szólították a feleket, hogy újítsák fel a "közvetlen és érdemi" tárgyalásokat.

Az EU megerősítette azt az álláspontját, hogy az izraeli-palesztin konfliktusban a kétállamos megoldás felé kell haladni.

Korábbi közlések szerint a palesztinok arra készülődnek, hogy az ENSZ szeptemberi közgyűlésének idején kísérletet tesznek egy palesztin állam elismertetésére. Ezt a szándékukat erősítette az a fejlemény, hogy legutóbbi egyeztetésükön a közel-keleti kvartett tagjai (Egyesült Államok, ENSZ, EU, Oroszország) nem tudtak megállapodni egy közös nyilatkozatban.

Brüsszeli megfigyelők szerint az unió szeretné elkerülni ezt a lépést, és erre a kétoldalú tárgyalások gyors felújításával lát lehetőségét.

A hétfői uniós tanácskozás résztvevői ezzel kapcsolatban úgy vélték, meg kell várni, mi lesz az esetleges határozati javaslatban. Mind Catherine Ashton kül- és biztonságpolitkai főképviselő, mind több nyilatkozó miniszter arra helyezte a hangsúlyt, hogy a legfontosabb a közvetlen tárgyalások felújítása lenne.

Ashton hangoztatta: a kvartetten belül is még folytatódik a munka egy nyilatkozat összeállítása érdekében. Ennek célja szintén a párbeszéd újraindítása lenne.

Izrael és az Egyesült Államok már egyértelműen jelezték: nem értenek egyet azzal, hogy a palesztin államiságra vonatkozó határozati javaslat kerüljön az ENSZ-közgyűlés elé.

Az ülés után az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Martonyi János külügyminiszter az eszmecserében kinyilvánította, hogy a magyar álláspont központi eleme a nemzetközi tárgyalások (kvartettfolyamat) folytatása, az EU egységének biztosítása, illetve szükség esetén egy kiegyensúlyozott határozattervezet kialakítása.

A külügyminiszterek között egyetértés volt abban, hogy az EU-nak továbbra is a tárgyalások folytatására kell erőfeszítéseit összpontosítania, együttműködve a kvartett többi tagjával és a mérsékelt arab államokkal - derül ki a magyar tájékoztatásból.

Az EU a mostani közlemény szerint arra szólítja a palesztinokat és Izraelt, hogy a lehető legnagyobb felelősséggel álljanak a kérdéshez, és újítsák fel a tárgyalásokat.

A közlemény hangsúlyozza a kvartett központi szerepét is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!