Nagyvilág

2011.07.06. 15:11

Románia tárgyalásokat szorgalmaz az izraeli-palesztin kérdésben

Bukarest  (MTI) - Románia tárgyalásokat szorgalmaz az izraeli-palesztin kérdésben, Bukarest szerint ugyanis csakis a felek által tárgyalás útján talált megoldás képezheti a tartós béke reális és biztos alapját - ezt a gondolatot fogalmazta meg Emil Boc román miniszterelnök, aki szerdán hivatalában fogadta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt.

Bukarest  (MTI) - Románia tárgyalásokat szorgalmaz az izraeli-palesztin kérdésben, Bukarest szerint ugyanis csakis a felek által tárgyalás útján talált megoldás képezheti a tartós béke reális és biztos alapját - ezt a gondolatot fogalmazta meg Emil Boc román miniszterelnök, aki szerdán hivatalában fogadta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt.    Netanjahu több országra kiterjedő kelet-közép-európai látogatás keretében kereste fel szerdán Romániát, ahol Emil Bocon kívül Traian Basescu román államfővel is találkozik.

    Az izraeli és a román kormányfő megbeszélése után Boc elmondta, hogy Románia a "két állam, két nép" elvet támogatja továbbra is az izraeli-palesztin kérdésben. Rámutatott, hogy Románia nem ért egyet az egyoldalú megoldásokkal, szerinte csakis a két fél által tárgyalás útján kialakított álláspont biztosíthat reális és biztos alapot a tartós békének. Románia ezért szorgalmazza, hogy a felek között minél hamarabb kezdődjenek újra a tárgyalások - mondta a román kormányfő.

    A találkozón Románia kulcsfontosságú közel-keleti partnerének nevezte Izraelt. A román és az izraeli kormány gazdasági, mezőgazdasági, védelmi, egészségügyi és idegenforgalmi területen kívánja fejleszteni a közeljövőben a román-izraeli kétoldalú kapcsolatokat. Netanjahu meghívta Izraelbe román kollégáját.

    Az izraeli sajtó szerint Netanjahu látogatásának nem hivatalos célja az, hogy meggyőzze Romániát: szeptemberben az ENSZ közgyűlésén ne szavazza meg a palesztin állam egyoldalú kikiáltását és elismerését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!