Nagyvilág

2011.07.01. 15:25

Mára felhozhatják a barlangászt

Aránylag jól érzi magát a Pádis-fennsík egyik barlangjában megsérült magyarországi barlangász. Ha jól haladnak a dolgok, mára sikerül felszínre hozni őt.

Aránylag jól érzi magát a Pádis-fennsík egyik barlangjában megsérült magyarországi barlangász. Ha jól haladnak a dolgok, mára sikerül felszínre hozni őt.

Magáról az esetről Pintér István, a Bihar megyei hegyi- és barlangi mentőszolgálat vezetője számolt be telefonon az MTI bukaresti irodájának.

Elmondta: négy-öt fős barlangkutató csoport ment le a barlangba, egyik társukat azonban kisebb baleset érte, kificamodott a válla. Társai feljöttek a barlangból, hogy szóljanak a hegyi mentőknek, akik azonnal a helyszínre siettek. A mentők orvosa leereszkedett a sebesülthöz, aki a barlang bejáratához képest kétszáz méter mélyen várta a segítséget. Az orvos visszahelyezte a kificamodott testrészt, a barlangkutató már jó állapotban van, evett is, aludt is - fogalmazott Pintér István. A mentési művelet nehéz, mert a barlang rendkívül szűk, közölte a mentőszolgálat vezetője.

Lucian Nistor, a mentésben résztvevő Salvamont Egyesület tagja lapunknak elmondta, hogy a megsérült barlangász pszihikailag jól van. Nistor és egy mentőorvos mentek le a mínusz kétszáz méteren megsérült barlangászhoz, hogy a helyére tegyék a kificamított vállát. Ők azóta feljöttek, és jelenleg a mentőútvonal kilakítása zajlik. A barlangi mentők úgynevezett meleg pontokat alakítanak ki a barlangban, ehhez lehetőleg szélesebb térségeket keresnek, ahol meleg teával és hálózsákkal várják a sebesültet. A mentést nehezíti hogy az ezeken a pontokon veszteglő barlangászonak is biztosítani kell a meleg teát, vagy váltani kell őket. Nistor elárulta, hogy a barlang rendkívül szűk, ami nagyon megnehezíti a mentést.

„Én és az orvos hét óra alatt jöttünk fel a megsérült barlangásztól. Ha két egészséges embernek hét órára volt szüksége ahhoz, hogy feljöjjön, akkkor képzelheti mennyi idő kell majd egy sérült embernek.”, Nistor elmondása szerint lehetelenség lesz felhozni a barlangászt, ha ő maga nem fog együttműködni a mentőkkel, és sérülése ellenére nem próbál meg kúszni és mászni. Nistor megítélése szerint leghamarabb szombaton sikerülhet felszínre hozni a pórul járt barlangászt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!