Nagyvilág

2011.07.12. 20:13

Habsburg Ottó halála - Megkezdődtek az ausztriai gyászszertartások

Bécs  (MTI) - Megérkezett Habsburg Ottó és felesége, Regina koporsója kedden Németországból az ausztriai Mariazellbe, egyúttal megkezdődtek az ausztriai gyászszertartások.

Bécs  (MTI) - Megérkezett Habsburg Ottó és felesége, Regina koporsója kedden Németországból az ausztriai Mariazellbe, egyúttal megkezdődtek az ausztriai gyászszertartások.

    A két koporsót ötszáz fős gyászoló gyülekezet fogadta a híres ausztriai zarándokhelyen: családtagok, valamint osztrák és külföldi egyházi vezetők, köztük Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát. A földi maradványokat körbehordozták a bazilika körüli zarándokösvényen, majd felravatalozták a bazilikában. Ezután halottvirrasztást, majd szerdán ismét gyászmisét tartanak.

    Számos püspököt, apátot és más egyházi személyiséget várnak a mariazelli szertartásokra az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területéről, hogy ezzel is jelezzék, a közép- és kelet-európai országok európai integrációja nagyon fontos volt Habsburg Ottó számára.

    A szerdai gyászmisén mások mellett részt vesz Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök, Böcskei László nagyváradi püspök, Jan Graubner olmützi érsek (Csehország) és Columban Luser göttweigi (Ausztria) apát is. A mise főcelebránsa Egon Kapellari grazi püspök lesz. Christoph Schönborn bécsi érsek XVI. Benedek pápa személyes küldötteként vesz részt a szertartásokon.

Habsburg Ottó búcsúztatása múlt héten kezdődött, szombaton temetik

    Habsburg Ottó, az utolsó magyar király IV. Károly (I. Károly osztrák császár) legidősebb fia múlt hétfőn hunyt el 98 éves korában németországi lakhelyén, Pöckingben. Búcsúztatása a múlt héten kezdődött Németországban. Az egykori trónörökös, európai politikus és tavaly elhunyt felesége földi maradványait szombaton Bécsben helyezik végső nyugalomra. A bécsi temetést a Szent István székesegyházban (Stephansdom) bemutatott mise előzi meg. A koporsókat gyászmenet kíséri a dómtól a belvároson át a családi kriptába a Kapucinusok templomába.

    Habsburg Ottó szívét a testtől külön, a Pannonhalmi Főapátságban helyezik el vasárnap, szűk családi körben. Ezt megelőzően vasárnap a budapesti Szent István bazilikában szintén gyászmisét mutatnak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!