Nagyvilág

2011.07.06. 19:44

Dzurinda: az EP állásfoglalása alkotmányügyben újabb figyelmeztetés Magyarországnak

Pozsony  (MTI)  - Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter szerint az Európai Parlamentnek (EP) az új magyar alkotmányra vonatkozó állásfoglalása már a második figyelmeztetés, amit e témában Magyarország kapott.

Pozsony  (MTI)  - Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter szerint az Európai Parlamentnek (EP) az új magyar alkotmányra vonatkozó állásfoglalása már a második figyelmeztetés, amit e témában Magyarország kapott.    "A Velencei Bizottság álláspontja után az Európai Parlamentnek a magyar alkotmányra vonatkozó állásfoglalása déli szomszédunk számára már a második fontos figyelmeztetés, hogy módosítsa politikáját" - jelentette ki Dzurinda szerdai pozsonyi sajtóértekezletén.

    Az Európai Parlament kedden Strasbourgban fogadta el azt az állásfoglalást, amelyben - nagyrészt a Velencei Bizottság véleményére alapozva - bírálják az új magyar alkotmány elfogadásának módját és annak számos tartalmi elemét.

    Az EP-képviselők nagyrészt párthovatartozás szerint voksoltak: a baloldaliak, a liberálisok és a zöldpártiak javaslatát 331-en támogatták, 274-en - köztük a legnagyobb frakciót adó néppártiak - ellenezték, 54-en pedig tartózkodtak.

    Dzurinda úgy látja, hogy az EP állásfoglalása "visszatükrözi nyilatkozatunk tartalmát", azon dokumentumét, amelyet korábban a szlovák parlament fogadott el.

    "Már a Velencei Bizottság jelentésével kapcsolatban azt mondtam: ezt a jelentést egyfajta impulzusként értékelem, hogy Magyarország mégiscsak döntsön politikája módosításáról" - nyilatkozta a szlovák diplomácia vezetője. Leszögezte: a Velencei Bizottság elfogadott nemzetközi intézmény, amely magas szakmai színvonalon működik, s politikailag semleges.

    A Velencei Bizottság az Európa Tanács konzultációs testülete.

    "Örülök, hogy ez a jelentés, amelyet Szlovákiában nagy megértéssel fogadtunk, erőteljesen tükröződik az Európai Parlament képviselőinek állásfoglalásában is" - fejtette ki Dzurinda.

Címkék#EP#dzurinda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!