Nagyvilág

2011.07.01. 15:11

Barlangászbaleset - Félúton van kifelé a beszorult férfi

Budapest  (MTI) - A Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) honlapja szerint a helyszínről jelentették, hogy a romániai barlangban beszorult magyar férfi a helyi mentőszolgálat segítségével elindult a barlangból kifelé, és csaknem félútig eljutott.

Budapest  (MTI) - A Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) honlapja szerint a helyszínről jelentették, hogy a romániai barlangban beszorult magyar férfi a helyi mentőszolgálat segítségével elindult a barlangból kifelé, és csaknem félútig eljutott.    Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság péntek délután azt közölte az MTI-vel: egy barlangász és egy barlangász rohammentős folyamatosan a romániai Pádis-fennsíkon lévő barlangba beszorult magyar férfi mellett tartózkodik. Jelenlegi információik szerint a barlangban rekedt férfi jobb válla ficamodott ki, a Bihar megyei mentőszolgálat orvosa elsősegélyben részesítette, karját rögzítette, és fájdalomcsillapítót is kapott - írta az OKF.

    A BMSZ hajnali háromnegyed ötkor kapta a riasztást, hogy Romániában, a Bihar hegységben lévő Padis-barlangba egy magyar állampolgár beszorult. A BMSZ a katasztrófavédelem segítségét is kérte. A Központi Rendeltetésű Mentőszolgálat az OKF hivatásos tisztje, Garaguly István vezetésével 9 órakor indult útnak indult. A BMSZ honlapja szerint a barlangban, kétszáz méteres mélységben, a bejárattól nyolcszáz méterre szorult be a fiatalember. Mint írták, ez az úgynevezett zsomboly - aknából vagy aknarendszerből álló barlang - nagyon szűk, helyenként omladékos, képzett barlangkutatók számára is nehezen járható, csak nagyon vékony emberek tudnak lejutni.

    Adamkó Péter, a BMSZ riasztásvezetője az MTI-nek korábban elmondta, összesen tizenhárom barlangi mentő indult útnak Budapestről és Pécsről péntek délelőtt Romániába, hogy segítsen a Pádis-fennsíkon lévő barlangba beszorult magyar fiatal kimentésében. Rajtuk kívül több barlangi mentő áll készenlétben, hogy szükség szerint "második lépcsőben" a helyszínre tudjon vonulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!