Nagyvilág

2011.06.21. 17:32

USA-elnökválasztás - Jon Huntsman is bejelentette elnökjelöltségét

<p>Washington&nbsp; (MTI) - Jon Huntsman, Utah állam volt republikánus kormányzója, az Obama-kormány volt pekingi nagykövete kedden New Yorkban bejelentette, hogy hivatalosan versenybe száll az Egyesült Államok elnöki címéért.</p>

"Jelölt vagyok az Egyesült Államok elnökének hivatalára" - mondta Huntsman, aki kampányindító beszéde hátteréül a Szabadság-szobrot választotta, csakúgy, mint Ronald Reagan 1980-ban. Történelmünk során először egy olyan országot adunk át a következő nemzedéknek, amely kevésbé erős, kevésbé könyörületes, kevésbé versenyképes és kevésbé magabiztos, mint volt. Ez teljesen elfogadhatatlan és nem vall Amerikára - hangsúlyozta Jon Huntsman.

Huntsman átfogó és merész változásokat sürgetett az amerikai adórendszerben, és - konkrétum említése nélkül - kijelentette, hogy Amerikának energetikai függetlenségre és munkahelyteremtésre kell törekednie.

"Nehéz döntéseket kell hoznunk, amelyek a katasztrófa elkerüléséhez szükségesek" - hangsúlyozta beszédében az amerikai államadósságra utalva Jon Huntsman.

Huntsman meghökkentette a Fehér Házat

Az 51 éves Huntsman a nyolcadik republikánus politikus, aki megküzd azért, hogy pártjának hivatalos jelöltje legyen a 2012-es elnökválasztáson. A politikus mormon vallású, akárcsak Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó, aki a közvélemény-kutatások szerint a legnagyobb támogatottsággal bír az aspiránsok között.

Huntsman januárban meghökkentette a Fehér Házat, amikor bejelentette, lemond a pekingi nagyköveti posztról és fontolóra vette, hogy elinduljon az elnökjelöltségért folytatandó versengésben. Áprilisban tért vissza Kínából. Lapértesülések szerint egyébként Obama éppen azért nevezte ki a kulcsfontosságú távol-keleti misszió élére, hogy távol tartsa a belpolitikai küzdelmektől.

Az aspiráns a republikánus párt mérsékelt szárnyához tartozik, ami megnehezítheti számára, hogy elnyerje a hivatalos jelöltséget azokkal a riválisaival szemben, akik a kiválasztási folyamatban meghatározó szerepet játszó konzervatív csoportok támogatását élvezik. Jon Huntsman -nak nem okozna különösebb akadályt kampányának finanszírozása, mert abban készségesen támogatná milliárdos apja, az egyik legnagyobb amerikai vegyipari vállalkozás tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!