Nagyvilág

2011.06.23. 21:51

Újabb amerikai szankciók az iráni fegyverkezés ellen

<p>Washington&nbsp; (MTI) - Újabb két olyan cég vagyonát zárolta csütörtökön az Egyesült Államok, amelyet Iránnak történő fegyverszállítással vádolnak.</p>

Az amerikai pénzügyminisztérium  ezúttal az iráni iszlám forradalmi gárda tulajdonában álló, kikötőket üzemeltető Tidewater Middle East nevű céggel és az Iran Air légitársasággal szemben léptetett életbe szankciókat, amelyek célja a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása. Az indoklás szerint terrorizmust támogató forradalmi gárdát több amerikai és nemzetközi szankció sújtja, az Iran Air pedig katonai rendeltetésű berendezéseket szállított.

    Hillary Clinton amerikai külügy- és Timothy Geithner pénzügyminiszter közös közleményben szögezte le: az Egyesült Államok fő prioritásának tekinti annak megakadályozását, hogy Irán nukleáris fegyvereket fejlesszen ki, s az amerikai kormány továbbra is "mélyen aggasztónak" tartja Teherán nukleáris törekvéseit.

    A közlemény szerint Washington korlátozni kívánja Teheránnak azt a képességét, hogy "törvénytelen tevékenységhez" használja fel a globális pénzügyi rendszert.

    "Jelenetős haladást értünk el Irán elszigetelésében, de nem inoghatunk meg" - hangoztatta a két miniszter. Clinton és Geithner hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei diplomáciai megoldásra törekednek Iránnal, ám addig amíg utóbbi erre ne hajlandó, "fokozni fogjuk a nyomást az aggodalomra okot adó iráni intézményekre".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!