Nagyvilág

2011.06.14. 12:01

Szlovákia - A szlovák belügyminisztérium az MKP elnökének állampolgársága felől érdeklődik

<p>Budapest/Pozsony (MTI) - A szlovák belügyminisztérium közigazgatási osztálya a Szlovák Nemzeti Párt beadványát követően levélben fordult Berényi József MKP-elnökhöz, hogy nyilatkozzon: pártja április 14-i közgyűlésének idején Szlovákia állampolgára volt-e, mert egy más ország állampolgárságának felvételével automatikusan elveszíti a szlovákot - adta hírül kedden a honlapján a Szabad Újság felvidéki közéleti hetilap és hírportál.</p>

Ha pedig a szlovák állampolgárságát elveszítette, a politikai pártokról szóló törvény értelmében a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke sem lehet. Pártelnöki funkcióba ugyanis csak szlovák állampolgárságú egyént választhatnak. A lap tudósítása szerint Berényi lakonikus, szintén levélben elküldött válasza egyelőre mindössze ennyi: "A levél tartalmát tudomásul vettem."

A politikus a Szabad Újságnak kifejtette: - Úgy látszik, nagyon zavarom a kormánykoalíció köreit, ha az SNS-es Ján Slota kezdeményezésére Daniel Lipšic belügyminiszter a koalíció többi politikusának csendes jóváhagyásával ilyen jellegű hadjáratot indít ellenem. Iveta Radičová és társai már elfelejtették választási ígéretüket, mely szerint senki sem veszítheti el az állampolgárságát a kormányzásuk idején.

"Fontolgatom, hogy hasonló beadvánnyal én is a belügyminisztériumhoz fordulok, amelyben kérem, vizsgálják meg, Ján Slota nem rendelkezik-e horvát állampolgársággal is, hiszen a médiában megjelent információk szerint abban az országban jelentős vagyonnal rendelkezik. S ki tudja, a nagy vagyonhoz nem kapott-e időközben állampolgárságot is" - nyilatkozta a lapnak az MKP elnöke.

Berényi a belügyminisztérium levelét még május elején megkapta, a válaszát viszont csak e héten postázta. Mint mondta, a népszámlálás előtti időszakban és a kisebbségi nyelvhasználati törvényről szóló vita idején nem akart zavart kelteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!