Nagyvilág

2011.06.21. 18:16

Scotland Yard-FBI-akció egy brit hackercsoport ellen

<p>London (MTI) - A Scotland Yard és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közös akciója nyomán őrizetbe vették kedden egy brit hackercsoport vezetőjét, miután a társaság állítólag feltörte egyebek mellett az idei nagy-britanniai népszámlálás adatbázisát, és kilátásba helyezte az összeírásba bevontak - vagyis gyakorlatilag az összes állandó nagy-britanniai lakos - adatainak internetes közzétételét.</p>

A Lulz Security nevű csoport a keddi rendőrségi akció előzményeként bejelentette, hogy a népszámlálás teljes adatbázisát megszerezte, és közzé fogja tenni egy világhálós oldalon.

A társaság előzőleg olyan cégek és szervezetek adatbázisait is feltörte, mint a Sony, a CIA, az amerikai szenátus, a súlyos szervezett bűncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozó hatóság (SOCA), valamint az FBI-hoz kötődő több biztonsági cég.

A Scotland Yard számítógépes bűnözéssel foglalkozó ügyosztályának nyomozói kedden őrizetbe vették a 19 éves Ryan Clearyt, a Lulz Security vezetőjét, akit egy londoni rendőrőrsön tartanak fogva.

A brit statisztikai hivatal kedden bejelentette, hogy vizsgálja a népszámlálási adatbázis feltöréséről szóló állítást. A hivatal egyelőre csak annyit közölt, hogy tudomása van az internetes betörésről tett nyilatkozatokról, és jelenleg biztonsági tanácsadóival dolgozik annak kiderítésén, hogy ez megfelel-e a valóságnak.

A Lulz Security kedd délután, a Twitter közösségi üzenő portálon ugyanakkor már cáfolta, hogy feltörte volna a népszámlálás adatbázisát, sőt azt is, hogy a hackertámadásról szóló bejelentés tőle származna. A csoport gúnyos hangú üzenetében ugyancsak cáfolta, hogy a kedden őrizetbe vett fiatalember a Lulz Security vezetője lenne.

Nagy-Britanniában tavasszal tartottak népszámlálást

Nagy-Britanniában idén tavasszal tartották a tízévente esedékes népszámlálást, amelyen mindenkinek törvényi kötelessége részt venni, ha életvitelszerűen az országban él, akkor is, ha nem brit állampolgár, de Nagy-Britanniában dolgozik és állandó bejelentett lakcíme van. A népszámlálási kérdőíven - amelyet online formátumban is ki lehetett tölteni - névvel és nemzetiség megjelölésével fel kellett tüntetni még azokat is, akik a benyújtási határidő napján csak vendégként tartózkodtak a kitöltésre kötelezett személy háztartásában.

Ha az őrizetbe vett Clearyt megvádolják az amerikai célpontok elleni hackertámadások elkövetésével, és ez bizonyítást is nyer, a fiatalembert elvileg kiadhatják az Egyesült Államoknak, ha ezt az amerikai hatóságok kérik, mivel ilyen esetekre kétoldalú kiadatási egyezmény van érvényben London és Washington között.

Évek óta feszült figyelemmel kísért jogi csatározás folyik egy másik hasonló ügyben. A 45 éves, glasgow-i születésű Gary McKinnon tíz éve feltörte az amerikai védelmi minisztérium és az űrkutatási hivatal, a NASA adatbázisait. Ezt McKinnon sem tagadja, de azzal védekezik, hogy csak az UFO-megfigyelésekre vonatkozó amerikai adatokra volt kíváncsi.

Az Egyesült Államok azonban hivatalosan kérte McKinnon kiadatását, és jogi szakértők szerint a skót férfira akár 60 év börtönt is kiróhatnak Amerikában.

Nagy-Britanniában széles körű jogi-politikai kampány bontakozott ki az autizmus enyhe formájában szenvedő McKinnon kiadatásának megakadályozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!