Nagyvilág

2011.06.06. 19:44

Pokol a Földön: a vulkán elementáris ereje

<p>Lélegzetelállító fényképek:a Chilei Cordon Caulle vulkán 50 éve most tört ki először.</p>

A Santiagotól 575 mérföldre, délre elterülő vulkán olyan elementáris erővel tört ki, hogy a hamu kilencezer méteres magasságig hatolt, a dél-amerikai kormány ezrek kitelepítését rendelte el. A szél egészen a szomszédos Argentínáig fújta a hamufelhőt, elsötétítve az égboltot, megbénítva a repteret.

 

A Cordon Caulle  vulkán kitörését egy 10 kilométer magas gázoszlop lövellésével kezdte, a helyiek állítása szerint már előtte is tömény kén szag terjengett a levegőben és a szeizmikus aktivitás is folyamatos volt. A Chilei kormány több ezer embert kitelepített a környező településekről.

A tűzhányó kitörése

 

Chile három éve is farkasszemet nézett a pokollal, akkor a Chaiten vulkán tört ki, több ezer éves hallgatás után. Az akkori hamufelhőt még az űrből is látni lehetett. A Dél-amerikai országban körülbelül kétezer tűzhányó található, ezzel a világon második, Indonézia után. A döbbenetesen sok vulkán közül 50-60 teljesen kiégett, 500 azonban potenciálisan aktív.

- MON -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!