Nagyvilág

2011.06.21. 18:09

Oroszország éjfélkor újra leállítja az áramszállítást Fehéroroszországnak

<p>Moszkva&nbsp; (MTI) - Oroszország újra leállítja az áramszállítást Fehéroroszországnak kedden éjfélkor, mert az orosz Inter Rao EESZ exportőr fehérorosz partnere, a Belenergo a korábbi megállapodással ellentétben nem utalta át felhalmozódott adóssága törlesztő részletét június 20-ig - jelentette be az orosz társaság szóvivője kedden.</p>

Oroszország június 10-én kora hajnalban 50 százalékkal csökkentette a szállított elektromos áram mennyiségét Minszk felhalmozódott adósságai miatt, de aznap délutánra Moszkvában megszületett a megállapodás, amely szerint Fehéroroszország július 5-én fizet, és az orosz fél június 13-án felújítja a szállításokat. Ezt követően Minszk június 20-ig kért haladékot.

A szóvivő kedden hangsúlyozta: az orosz fél érti, mi volt az oka az újabb halasztásnak, aggódik a kialakult helyzet miatt, s ezért járult hozzá az időpont kitolásához, de továbbra sem kapott pénzt az áramért.

Az Interfax hírügynökség forrásai szerint Minszknek három részletben kellett volna kifizetnie adósságát: a február óta felhalmozott tartozás több mint másfél milliárd orosz rubelt tett ki, és a három részlet mindegyike közel 600 millió lett volna. Az orosz fél a megállapodásnak megfelelően június 13-án felújította a szállítást.

Az orosz elektromos energia szállítását Fehéroroszország számára egy év szünet után az idén februárban újították fel, amikor befejeződött annak a szmolenszki erőműnek a felújítása, amely az áramot termeli.

Fehéroroszországban súlyos gazdasági válság dúl, Minszk hitelekért kilincsel. Néhány napja 30 százalékkal megemelték a benzin árát, ami tiltakozásokat váltott ki, majd Aljakszandr Lukasenka elnök utasítására újra csökkentették a benzinárat. Korlátozásokat léptettek életbe a devizapiacon, miután az fehérorosz valuta rövid idő alatt több mint 50 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, és szakszervezeti vezetők szerint az év eleje óta mintegy felére csökkent a bérek és fizetések vásárlóereje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!