Nagyvilág

2011.06.23. 18:42

Líbia - Meghaladhatják a negyedmilliárd fontot a brit részvétel költségei

<p>London&nbsp; (MTI) - Meghaladhatják a negyedmilliárd fontot a líbiai hadműveletek Nagy-Britanniára háruló költségei - közölte csütörtökön a brit védelmi miniszter.</p>

Liam Fox a parlamentnek benyújtott írásos tájékoztatójában 260 millió fontra (80 milliárd forintra) tette a brit részvételi költségeket arra az esetre, ha a NATO-hadműveletek fél évig eltartanak. Az összegből 140 millió fontot a felhasznált hadianyag pótlására kellene fordítani, a többi a térségbe vezényelt brit harci repülőgépek állomásoztatásának és bevetéseinek összköltsége lenne ebben az időtávlatban.

    Amikor Nagy-Britannia március 19-én bekapcsolódott a líbiai hadműveletekbe, George Osborne brit pénzügyminiszter még azt jósolta, hogy a részvételi költségek "inkább néhány tízmillió, semmint néhány százmillió fontot" tesznek majd ki.

    Danny Alexander pénzügyminisztériumi főtitkár - e minőségében Osborne első helyettese - azonban minapi parlamenti előterjesztésében már elismerte, hogy "százmilliókba kerülhet" a brit részvétel a líbiai hadműveletekben.

    Liam Fox védelmi miniszter csütörtökön a BBC-nek kijelentette: a költségeket növeli az is, hogy a NATO mindenképpen "minimalizálni" akarja a polgári lakosságnak okozott veszteségeket, de ez is mutatja, hogy a szövetségesek többre értékelik az emberi életet, mint Kadhafi líbiai vezető rezsimje.

    A konzervatív-liberális kormánykoalícióra ugyanakkor egyre nagyobb ellenzéki nyomás nehezedik annak érdekében, hogy London igyekezzen rávenni más NATO-tagokat a nagyobb tehermegosztásra. Jim Murphy, az ellenzéki Munkáspárt árnyékkormányának védelmi miniszterjelöltje csütörtöki parlamenti nyilatkozatában kijelentette: most már sok brit gondolja azt, hogy miért mindig Nagy-Britanniának kell ezeket a beavatkozásokat végrehajtania.

    Murphy szerint különösen az európai NATO-szövetségeseknek kellene nagyobb részt vállalniuk a líbiai hadműveletekből.

    Sir Simon Bryant légi marsall, a brit királyi légierő (RAF) főparancsnok-helyettese a héten kijelentette, hogy a líbiai bevetésekben részes RAF-alakulatok túlterheltek, és ezért az állomány morálja "gyenge".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!