Nagyvilág

2011.06.29. 18:28

Kiszabadult az Afganisztánban 18 hónappal ezelőtt elrabolt két francia újságíró

Párizs  (MTI) - Kiszabadult az a két francia újságíró, akit Afganisztánban 2009 decemberében raboltak el - jelentette be szerdán Nicolas Sarkozy államfő.

Párizs  (MTI) - Kiszabadult az a két francia újságíró, akit Afganisztánban 2009 decemberében raboltak el - jelentette be szerdán Nicolas Sarkozy államfő.    A France 3 közszolgálati televíziós csatornának dolgozó Hervé Ghesquiere és Stéphane Taponier a Kabultól északkeletre lévő Kapisa tartományban tűnt el, s tálib csoportok tartották őket fogva. A közszolgálati televízió adását megszakítva jelentette be, hogy 18 hónapig tartó fogság után munkatársaikkal együtt az afgán kísérőik is visszanyerték szabadságukat.

    Ezzel egy időben a nemzetgyűlésben Francois Fillon miniszterelnök megerősítette, hogy "néhány órája a két túsz a francia erők kezei között van a tagabi bázison". Hozzátette: "Vártunk a bejelentéssel, amíg a családokat közvetlenül nem tájékoztatta (a köztársasági elnök). Mindkét túsz jó egészségnek örvend, és néhány óra múlva francia földön lesz".

    Hervé Ghesquiere felesége a France Info hírrádióban azt közölte, hogy férje és a kollegája csütörtök reggel 8 órakor érkezik a Párizs közeli Villacoublay-i katonai repülőtérre.

    "A (francia) államfő osztozik a családok örömében. Megköszöni (az afgán Hamid) Karzai elnöknek ennek a válságnak a kezelését és mindazoknak, akik részt vettek a túszok kiszabadításában. A köztársasági elnök támogatásáról biztosítja az afgán népet és az afgán hatóságokat" - olvasható a francia elnökség közleményében.

    Pierre Babey, a France 3 egyik újságírója, aki már találkozott a kiszabadított túszokkal, megerősítette, hogy mind a két háborús tudósítóháborús tudósító kiváló lelki és fizikai állapotban van.

    Az afgán kormány gratulált Franciaországnak a kiszabadítási akcióhoz. "Gratulálunk maguknak az újságíróknak és a francia kormánynak, valamint a francia nemzetnek" - közölte Siamak Heravi elnöki szóvivő.  

    A másfél évvel ezelőtt elrabolt riporterek sorsa megmozgatta egész Franciaországot: elrablásuk óta a közszolgálati televíziós csatornák valamennyi hírműsorának végén megemlékeztek róluk, s hatalmas méretű fényképük pedig a középületek, így a párizsi városháza falára is ki volt téve.  

    A francia hatóságok eleinte optimistáknak mutatkoztak a két férfi sorsát illetően, jelezve, hogy folyamatos kapcsolatban állnak az elrablóikkal. Tavaly szeptemberben Edouard Guillaud vezérkari főnök arról beszélt: reméli, hogy a franciák karácsonyra Párizsban lesznek.

    Több "támogatói bizottság" is alakult, amelyek rendszeresen intéztek felhívásokat az illetékes francia és afgán hatóságokhoz a túszok kiszabadítása érdekében, valamint tájékoztatták a közvéleményt az újságírók sorsáról. Karácsony óta azonban arról sem volt hírük, hogy életben van-e még a két túsz, ezért szerda délutánra tüntetést szerveztek a párizsi Pompidou Központ elé, hogy megemlékezzenek a két újságíró 18 hónappal ezelőtti elrablásáról. A túszok kiszabadításának hírére a megmozdulás spontán ünneppé alakult át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!