Nagyvilág

2011.06.24. 09:08

Jégkorszaki barlangrajzot találtak

<p>13 ezer éves, falba karcolt ábrát fedeztek fel egy barlang falán - Hatalmas elefántszerű emlőst véstek a kőbe.</p>

Vero Beach-en, Florida partjainál bukkant egy csontdarabra James Kennedy, amatőr régész, majd nem messze a frissen lelt kincs mellett megpillantotta a barlangrajzot is. A felfedezés végre bizonyítja, hogy az amerikai kontinensen is éltek már a jégkorszaki emberek és hát mint azt a falba vésett karc mutatja, más állatok is.

A képen látható mamutok körülbelül 13 ezer évvel ezelőtt tűntek el a Földről, így a most megtalált rajz is minimum olyan idős. A Smithsonian Intézet kutatója, Dennis Stanford így kommentálta az eseményt: – Ez egy hihetetlenül izgalmas felfedezés. Barlangrajzok és ábrázolások százait fedezték már fel Európában, de eleddig egyetlen egyet sem az Amerikai kontinensen. 

A jégkorszaki rajz egy mamutot, vagy masztodont ábrázol

A karc nagyjából 7.6 centi magas és 4.4 cm hosszú. A csont, amivel a falba vésték az alkotást egy nagy testű emlős maradványa, minden valószínűséggel egy mamutot, vagy masztodont ábrázol. Barbara Purdy, a Floridai Egyetem vezető kutatója így nyilatkozott: – Ezek az eredmények kiváló példái az átfogó kutatásnak és a tudományos szakemberek közötti együttműködésnek.

Általános kétkedés fogadta a lelet eredetiségét, egész addig, míg régészek, paleontológusok, törvényszéki antropológusok, anyagkutató mérnökök és művészek is meg nem vizsgálták – folytatja a kutatónő. Optikai és elektormikroszkópos vizsgálatok sora várt a régészeti kincsekre, hogy végül minden kétséget kizárólag megállapíthassák, a csontdarabbal vésték a falba a jégkorszaki mamutrajzot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!