Nagyvilág

2011.06.01. 17:20

Hamarosan aláírják a Nabucco projekttámogatási szerződéseket

<p>Budapest&nbsp; (MTI) - Június 8-án a törökországi Kayseri városában írják alá a projekttámogatási megállapodásokat a tranzit országok kormányzatainak képviselői, valamint a Nabucco vállalatok képviselői.</p>

A Nabucco Pipeline International GmbH szerdai közleménye szerint a projekttámogatási megállapodások védelmet adnak a Nabucco gázvezeték számára az esetleges megkülönböztető jogszabályi változásokkal szemben.

    A Nabucco gázvezeték projekttámogatási megállapodásait az öt tranzitország - Ausztria, Bulgária, Magyarország, Románia és Törökország - felelős miniszterei és a Nabucco vállalatok véglegesítették.

    A közlemény idézi Reinhardt Mitscheket, a Nabucco Pipeline International GmbH ügyvezető igazgatóját, aki szerint a projekttámogatási megállapodások megkötése a Nabucco gázvezetéknek ebben az előrehaladott előkészítési szakaszában jelentős lépésnek számít. A kormányközi megállapodással együtt a projekttámogatási megállapodások szükséges előfeltételei a projekt sikeres finanszírozásának.

Nabuco - minden ország elkötelezett

    A projekttámogatási megállapodások főbb elemei a szállításra vonatkozó kedvező jogszabályi környezet kialakítása mind az Európai Unió, mind Törökország tekintetében, a Nabucco gázvezeték megvédése az esetleges kedvezőtlen jogszabályi változásoktól, és a projekt törvényhozási és adminisztratív szempontú támogatása.

    A projekttámogatási megállapodások aláírása jelzi minden résztvevő ország elkötelezettségét a gázvezeték megépítése iránt - tartalmazza közlemény.

    A Nabucco vállalat részvényesei az osztrák OMV, a magyar Mol, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz Holding, a török Botas és a német RWE. Minden egyes részvényes egyenlő, 16,67 százalékos részesedéssel rendelkezik a Nabucco Gas Pipeline International GmbH-ban. A gázszállítási szerződések tárgyalásának lebonyolítása a részvényesek felelőssége.

    A Nabucco a tervek szerint 31 milliárd köbméter teljes kapacitású, 3.300 kilométer hosszú földgázvezeték lesz, amely Törökországból, a török-grúziai, illetve a török-iráni határról indul, és Bulgárián, Románián, valamint Magyarországon áthaladva az ausztriai Baumgartennél végződik.

    A szállítás a legutóbbi, módosított tervek szerint 2017-ben kezdődik, de egyelőre még nem teljesen tisztázottak a finanszírozás kérdései, és az sem, hogy mely országok, illetve cégek a lehetséges beszállítók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!