Nagyvilág

2011.06.01. 22:24

Elítélték a vádlottakat Ausztriában az Iszrailov-gyilkosság ügyében

<p>Bécs (MTI) - Elítélték Ausztriában szerdán azt a három vádlottat, akiket bűnrészességgel vádoltak a korábban Ramzan Kadirov csecsen vezető környezetéhez tartozó Umar Iszrailov meggyilkolásában.</p>

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti:   

A bécsi tartományi büntetőbíróság esküdtbírósági eljárásában az elsőrendű vádlott Otto K.-ra életfogytiglani, Szulejman D. és Turpal-Alij J. másod-, illetve harmadrendű vádlottakra 19, illetve 16 év börtönbüntetést róttak ki. Emellett mindhárom elítéltnek kártérítést kell fizetnie az áldozat családjának.

A gyilkossággal gyanúsított csecsen Lecsa B. Csecsenföldre menekült, s az osztrák igazságszolgáltatás nem tudta felelősségre vonni.    A bíróság feltételezése szerint az elkövetők célja eredetileg az volt, hogy Iszrailovot, aki Ausztriában menedékkérelmet adott be, Csecsenföldre hurcolják.    Az áldozatot 2009-ben, a nyílt utcán lőtték le Bécsben. Iszrailov Csecsenföldön Kadirov testőre volt, de "dezertált" és így kegyvesztett lett. Azzal vádolta a Moszkva támogatásával hatalomra került csecsen elnököt, hogy személyesen megkínozta őt, s feljelentette ezért az Emberi Jogok Európai Bíróságán. A bíróság formai okokból elutasította a beadványt, erre Iszrailov a The New York Times hasábjain nyilvánosságra hozta a vádjait.    A perben korábban az elsőrendű vádlott ügyvédje kérte, hogy tanúként idézzék be Kadirovot.

A bíróság beleegyezését adta a videokonferencia útján történő kihallgatásba, a moszkvai ügyészségen keresztül benyújtott jogsegély-kérelemre azonban nem érkezett válasz.    Az ügy a csecsen elnökkel való állítólagos kapcsolat mellett azért is feltűnést keltett, mert az osztrák hatóságokra sem vetett jó fényt. A gyilkosság után nem sokkal kiderült, hogy a férfi fenyegetve érezte magát, ezért védelmet kért az osztrák terrorelhárítástól, de a hatóság annak ellenére megalapozatlannak minősítette és elutasította a kérést, hogy rendelkezésére álltak értesülések egy Iszrailov elleni támadás tervéről. A bécsi rendőrség vezetője utóbb elismerte, hogy tévesen mérték fel a helyzetet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!