Nagyvilág

2011.06.20. 14:22

Airbus tervek: Átlátszó repülök 2050-től?

<p>Az Airbus új látványterve végre korához illő, sci-fit ültetnek a valóságba és lenyűgöznek.</p>

Nyilván nem a tériszonyosoknak készítették a legfrissebb Airbus -t, és a sok szétplaccsanó bogártömegek lemosása is kérdéses még, de végre valaki elhozta a jövőt az életünkbe. A minap Greenwichben, Londonban bemutatott Airbus tervek szerint 2050-re átlátszó repcsikkel juthatunk el úti célunkhoz, a repülés alatt pedig ún. intelligens kabin és különböző interaktív játékok várnak majd minket.

 Airbus: energia az utasok testhőjéből

A tervek szerint három zóna lenne a fedélzeten: első, buisness és economy osztály és mindenki láthatna mindent, minden irányban. A repülőgép fala folyamatosan a külső fényviszonyokhoz alkalmazkodna.

Airbus látványtervek

A holografikus kijelzőket és különböző szórakoztató berendezések energiaellátását az utasok testhőjéből nyert energiából oldanák meg.

A technológia java része már létezik, amit azonban az Airbus egyelőre nem közölt és leginkább birizgálja a látványtervet látott szakértők fantáziáját, az maga a repülőgép átlátszó „bőre”. Az intelligens kabinfal membránja a hőmérsékletet is szabályozná átlátszósága mellett.

 Az Airbus emberei meg vannak győződve róla, hogy a század közepén élők majd akár egy virtuális golfpartit vagy konferenciákat is tarthatnak a repülőben, a kabin pedig „felismeri és kiszolgálja utasai igényét”. Az Airbus ezen prezentációja hű követője tavalyi tanulmányuknak, ahol a cél az volt, hogy a kevesebb üzemanyag fogyasztás és károsanyag-kibocsájtás mellett a lehető leghalkabb üzemeltetést is megtervezzék.

 Vitaminok a repülőgép levegőjében

Airbus látványtervek - AIR Future

A repülőgép relaxációs zónájában az utasok totálisan kikapcsolódhatnak, a tervek szerint ugyanis a levegőben különféle vitamin és antioxidánsok lennének belekeverve, a hangulatvilágítás, az aromaterápia és az akupresszúrás kezelések pedig szinte alapnak számítanak. Az interaktív zónában a felbukkanó holografikus kijelzők az utasokat arra a szociális hálóra juttatják, ahová csak kívánja, a játéktól elkezdve akár egy üzlet próbafülkéjéig.

Charles Champion, az Airbus mérnöki ügyvezető alelnöke szerint: - A kutatások azt mutatják, hogy a 2050-ben utazó közönség zökkenőmentes repülésre vágyik, de odafigyel környezetének megóvására is. Ez a tanulmány ennek tükrében született – mondta Champion. Az Airbus lenyűgöző repülőgépe egyelőre csak papíron létezik, de reméljük, hogy mihamarabb megvalósul és hogy a nagy rivális, a Boeing is előrukkol valami hasonlóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!