Nagyvilág

2011.06.25. 11:03

91 évesen balettozik az őszhajú veterán

<p>91 évesen balettozik az őszhajú veterán, saját házában pedig trapézon ugrál szabadidejében.</p>

John Lowe nem nyavalyog, 91 évesen zoknit és balettcipőt ölt lábára, nyújt egy picit és következik a piruett. Cambridgeshire-i bungalójában egy igazi trapézon is ugrál a cseppet sem rozsdás öregúr. – Az unokáim imádják, de a gyermekeim már rám szóltak, hogy lassítsak. A 360 fokos forgásoktól már eltiltottak és attól tartanak, ha egyedül elesek, senki sem talál majd rám. Talán igazuk van – mondja csibészes vigyorral az arcán a 91 éves John Lowe.

Természetes, hogy aggódik érte a család, hisz 91 évesen minden kétséget kizáróan ő a világ egyik legidősebb, aktív balettosa. A házában található privát balett teremben gyakorló Lowe falai tele vannak 4 gyermeke, 11 unokája képével, fotókkal a második világháborúról és 25 éve, váratlanul elhunyt feleségéről.

Azóta eltelt tizenegy év, és John heti háromszor vesz balett órákat, közben pedig lelkesen gyakorol otthon. Helen Pettit, Lowe tanára így aposztrofálja tanítványát: – Lenyűgöző pozíciókat képes felvenni. A trapéz miatt van, sokat segít neki – de félbe kell szakítania mondanivalóját, mert John már félig a levegőben van, egy újabb balettmozdulat kellős közepén. – Nem tudok olyan magasra emelkedni, mint a lányok – mondja szomorkásan John, majd egy pillanat alatt keresztül szeli a termet tökéletes pózok közepette.

Tanára szerint, ha fiatalon kezdte volna kései hobbiját, biztos nagy tánckarriert futott volna be, ugyanis John rendkívül muzikális és nagyon jó a ritmusérzéke. – Negyven éve Glastonbury-ben vezettem egy színházat – emlékszik vissza a balettozó nagypapa. – Volt egy balett előadásunk, amit oldalról néztem és azt kívántam közben, bárcsak én is tudnék balettozni. És most, ennyi év után, itt vagyok és csinálom. Sokat tanultam a japán hadifogolytáborban.

A London északi részén nevelkedett John így emlékszik gyerekkorára: – Amikor 9 voltam, apám vett egy zongorát, egy végtelenségig törlesztendő hitelből. Tudott kottát olvasni és írni is, ő tanított engem is. Amikor 20 lettem, bevonultam a seregbe. Amikor négy hónappal bevonulásom után kitört a háború, emlékszem ahogy romok között kellett éjszaka hazamennem a családomhoz.

Indiába küldték, ahol már a hajóúton zongorázott a tiszteknek: – Kiképeztek minket a sivatagi hadviselésre és kivezényeltek minket a dzsungelbe, Malayába. A japánok, aki dzsungelre kapták a kiképzést, feltörölték velünk a padlót. Míg nekünk nyolc emberre jutott egy puska, addig ők gránátokkal és tüzérségi övekkel voltak felszerelve. 1942 február 15-én aztán elhallgattak a fegyverek. Szingapúrba szállítottak minket.

Két héttel később átvezényelték a Changi PoW táborba, majd fél évvel később Tajvanra, ahol kövekkel megrakott kosarakat kellett cipelnie és lyukakat ásni a földbe. Diétás menüje három adag hínáros rizs volt naponta. De szeretetét a zene iránt a japán tábor sem törte meg, pár hónappal később koncertet adott rabtársainak. Később újabb helyre szállították, ezúttal Japánba, ahol végül a Hirosimai bombázás miatt a japánok megadták magukat és John 3 év rabság után hazakerült.


Washington  (MTI) - Nyolcvanhárom éves korában Los Angelesben elhunyt Peter Falk filmszínész, akinek legismertebb szerepe a legendás Columbo hadnagy megszemélyesítése volt.

Steve Retchless az amerikai tehetségkutató New York-i állomásán tűnt fel, a helyi srác rúdtáncol.

A világ legbüdösebb embere lehet Kailash Singh, aki 37 éve nem tisztálkodott.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!